Volledig scherm
Nederland, Boxtel, horeca ondernemers aan de kant van Verde klagen over de plannen van de gemeente. © copyright Marc Bolsius

Cafés in Boxtel eerder dicht na massale vechtpartij van zaterdag, burgemeester is er klaar mee

BOXTEL - Burgemeester Mark Buijs van Boxtel is er klaar mee. Voor Buijs was de vechtpartij op de Markt in Boxtel van afgelopen weekend echt de druppel die de emmer deed overlopen als het gaat om de horeca. Zijn maatregel: cafés in het centrum van Boxtel gaan voortaan een uur eerder dicht in het weekend.

Dat  betekent dat alle horecagelegenheden voortaan om 02.00 uur hun deuren kunnen sluiten, in plaats van 03.00 uur. Deze maatregel heeft de burgemeester voor een half jaar afgesproken. Na drie en na zes maanden evalueert de burgemeester zijn maatregel en over een half jaar besluit Buijs of de sluitingstijd weer teruggezet wordt naar 03.00 uur.

Voor de burgemeester was de vechtpartij van afgelopen weekend een van de aanleidingen om deze nieuwe maatregel toe te passen. Daarnaast komt er ook cameratoezicht op de Markt. Hoogstwaarschijnlijk hangen er vanaf komend weekend dan ook twee mobiele camera's.

'Politie is beperkt in capaciteit'

Burgemeester Buijs is pissig op de horeca, vanwege kritiek op de politie. Kroegbaas William van Dinther van 't Hart van Boxtel vertelde eerder dat de politie niet te zien was tijdens de grote vechtpartij op de Markt,,Volgens het horecaconvenant dat wij met horeca, gemeente en politie hebben afgesloten, moet de politie tijdens nachtelijke uren in de weekeinden continu aanwezig zijn, maar er was op dat moment helaas geen politie te bekennen."

In het convenant staat echter niet dat de politie continu aanwezig moet zijn. In geval van calamiteiten of incidenten met hoge prioriteit, is het mogelijk dat de politie afwezig is in het centrum van Boxtel. Buijs: ,,De sfeer op de Markt moet toch niet afhankelijk zijn van de aanwezigheid van agenten?" 

 Volgens Richard Strik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Boxtel, is de politie beperkt in zijn capaciteit. Buijs gaf juist aan dat hij vindt dat niet de politie, maar juist de horeca zich sterk moet verbeteren.