Volledig scherm
Het kunstwerk in de vorm van een zitbank. (Archieffoto) © Dick Bekamp

College gooit 'juridische truc' in de strijd om Boxtels kunstwerk

BOXTEL - De mensen die strijden tegen verplaatsing van het kunstwerk 'In gesprek' in Boxtel wonen te ver van de nieuwe plek. En kunnen daarom geen bezwaar maken, aldus het gemeentebestuur.

De omwonenden die strijden voor behoud van kunstwerk 'In gesprek' in hun straat Dommeloord in Boxtel zijn geen belanghebbenden. Hun bezwaarschrift tegen het verplaatsen heeft geen zin omdat ze 900 meter van de beoogde nieuwe plek aan de Maastrichtsestraat wonen. Ze voldoen daarmee niet aan de regels om bezwaar te kunnen maken. Dat stelde gisteren juridisch medewerker Vivian van Hees namens het college tijdens de behandeling van dat protest door de adviescommissie bezwaren.

,,Een juridische truc", aldus Hans Geerlings namens de bezwaarmakers. ,,Ik woon vijftig meter van de plaats waar het beeld nu al bijna tien jaar staat. Het gaat ons juist niet om de nieuwe plek, maar om de huidige en daar wonen we dus echt vlakbij."

Oude belofte

De gemeente Boxtel heeft het Wijkorgaan Oost vergunning verleend voor het verplaatsen van 'In gesprek' naar het park aan de Maastrichtsestraat. En zegt daarmee een oude belofte, dat het beeld zou terugkeren naar de omgeving waar het tien jaar geleden stond maar moest wijken vanwege werkzaamheden, in te lossen.

Voorzitter Jan de Vreede van het wijkorgaan meldde gisteren overigens niet zelf op het idee te zijn gekomen de vergunning aan te vragen. ,,Welnee, dat beeld is ook niet van mij, maar van de gemeente. De wethouder heeft mij er voor benaderd." De aanvraag riep veel protest op, maar desondanks verleende het college de vergunning 24 april. Alle ongenoegens over de slepende kwestie, zoals de volgens de bezwaarmakers belabberde communicatie door de gemeente, kwamen tijdens de hoorzitting weer op tafel. Voorzitter van de commissie H. Verbeet echter: ,,Ik snap dat er politieke en emotionele zaken spelen, maar wij beoordelen hier de juridische procedure en of die volgens de regels is gelopen."

De commissie geeft over circa zes weken advies aan het college.