Volledig scherm
© MUBO

De Boxtelse canon is opgepoetst, voorlopig

BOXTEL - Dertien nieuwe vensters zijn toegevoegd om het Boxtelse verleden te vertellen. Weer zet het museum een stap vooruit.

Over Boxtel in de Middeleeuwen was nog weinig informatie te vinden in de Boxtelse canon. Verder ontbraken onder meer de prehistorie, de gemeentelijke fusie tussen Boxtel en Liempde, Stoomwasserij De Smalle Stroom, wandel- en sportpark Molenwijk (zie foto), De Kleine Aarde (zie foto) en de moskee in het rijtje.

Belangrijke momenten
Die hiaten, toch belangrijke momenten of objecten in de geschiedenis van het dorp, zijn sinds kort opgevuld. Onder leiding van Bea Schoenmakers heeft een werkgroep van deskundigen - voornamelijk heemkundigen - zich de afgelopen tijd over de canon gebogen, wat tot dertien nieuwe ’vensters’ met lokale historie heeft geleid.

Onder constructie
Teksten aangepast en herschreven. Alles is toegevoegd en ook op de website van Museum Boxtel (MUBO) te bezichtigen. Al zijn nog enkele vensters onder constructie. De aanpassingen zijn gedaan op basis van commentaar en suggesties die het museum de afgelopen jaren op de canon kreeg.

Die telt nu 49 vensters (belangrijke momenten), de oude bestond uit 34. ’Kunstenaars’ was daarbij onderverdeeld in drie subvensters, zijnde de schilders Jan Kruijssen, Pierre Janssen en Toon Ninaber van Eijben. Een canon is natuurlijk nooit af en volledig, zegt Willem van Vossen namens het bestuur van MUBO. „Maar voor de komende vier jaar moet dít het zijn. Tenzij het niet anders kan natuurlijk.”

Lees een verhaal over de Boxtelse canon in het Brabants Dagblad, editie Meierij, van zaterdag 29 oktober.

Volledig scherm
1850: schilderij van de Kasterense watermolen. De eerste vermeldingen van de watermolens in Boxtel en Liempde stammen uit de 13de eeuw. © MUBO
Volledig scherm
1974: een jaar na de opening kreeg het project De Kleine Aarde hoog bezoek. Met laarzen aan banjerde koningin Juliana door de modder van het laantje op het terrein naar het Bolhuis (Kringloophuis). © MUBO

Boxtel e.o.