De koning van het woud spotten blijkt niet eenvoudig in Liempde

LIEMPDE - Het edelhert is terug in Het Groene Woud. Dat is een feestje waard, vindt Brabants Landschap, dus gingen zaterdag de eerste publieksexcursies van start. Maar de 'koning van het woud' spotten blijkt niet eenvoudig. 

Volledig scherm
De koning van het woud spotten blijkt niet eenvoudig. © H Vdven
Volledig scherm
De koning van het woud spotten blijkt niet eenvoudig. © H Vdven

De belangstelling is groot. Er zijn zaterdagmiddag vier excursiegroepen ingepland en die zitten allemaal vol. In totaal wandelen zo'n honderd belangstellenden vanaf dierenpark De Vleut aan de Bestse Broekdijk naar natuurgebied De Scheeken tussen Best en Liempde, waarbinnen de edelherten lopen. 

Het gezelschap is goed voorbereid. Ze zijn gehuld in regenjassen en stevige wandelschoenen en torsen veelal een verrekijker of een camera met telelens met zich mee. ,,Wij bieden geen zichtgarantie", zo tempert Arjen Simons, projectleider edelherten van Brabants Landschap, direct de verwachtingen. 

Al snel arriveert de groep bij het hek dat geplaatst is rondom het afgezette gebied. ,,Er zijn dertien edelherten uitgezet in een gebied van driehonderd hectare. Dat zijn zeshonderd voetbalvelden", vertelt Simons.

Even verderop, vlak bij een grote waterpoel, zijn sporen zichtbaar. Iedereen maakt foto's. ,,Dichterbij zullen we vandaag niet komen", doet Simons de laatste hoop teniet. De groep reageert begripvol. ,,Het is de natuur, die laat zich niet sturen." 

Volgens Annelieke Kelderman, voorlichter bij Brabants Landschap, is de bronsttijd in september en oktober de beste periode om de edelherten te zien. ,,Je kunt ze dan ook goed horen. Dat 'burlen' is heel imposant."