Volledig scherm
Harrie Lagarde © Privé

Gedreven oud-wethouder Harrie Lagarde (81) uit Boxtel overleden

BOXTEL - Toch nog plotseling is oud-wethouder en oud-raadslid Harrie Lagarde afgelopen vrijdag overleden. Lagarde stond in de Boxtelse politiek bekend om zijn grote dossierkennis en gedrevenheid, waarmee hij opkwam voor de sociaal zwakkeren. 

,,Een echte PvdA-man", aldus VVD'er Dirk van Zuiddam, die in dezelfde periode als Lagarde wethouder was in Boxtel. Harrie Lagarde kwam in 1986 in de Boxtelse raad voor de fusiepartij GroenLinks/PvdA. Na vier jaar als raadslid startte hij als wethouder cultuur, onderwijs, volksgezondheid, sport en sociale zaken. Wethouder van financiën in datzelfde college was Zuiddam (VVD). 

,,Politiek waren we uiteraard totaal verschillend, maar op persoonlijk vlak kon ik het heel goed met hem vinden. Ik herinner mij dat ik in het begin nog vrij naïef was tegenover hem. Hij had veel meer door dan ik en had een uitermate scherp geest." Lagarde maakte zich in die tijd bijvoorbeeld al druk over de kosten die aan huisvesting van zorginstelling opging, in plaats van aan de zorg zelf, herinnert Zuiddam zich.

,,Hij kon niet tegen onrecht," zo vertelt ook zijn zoon Marc Lagarde. ,,Hij had een goede dossierkennis en was vasthoudend. Scherp, maar speelde nooit op de man. Dat maakte hem alom gewaardeerd."

Quote

Hij had een goede dossierken­nis en was vasthou­dend.

Zoon Marc Lagarde

Zijn vasthoudend zorgde op zijn tijd echter ook voor wrijvingen. Na zijn wethouderschap en nog eens vier jaar raadslidmaatschap werd Lagarde in 1997 op een zijspoor gezet voor 'jonge beloftes' binnen GroenLinks/PvdA. Lagarde zegde per direct en teleurgesteld zijn partijlidmaatschap op en sprak bij zijn afscheid in de raad van 'een dolksteek in de rug'. Wel ontving hij gelijk daarna een Koninklijke onderscheiding voor zijn politieke werk, waar hij zichtbaar trots op was. 

Ook na zijn vertrek uit de politiek wist hij nog mensen te mobiliseren voor acties. Zo streed hij tegen de 'rücksichtslose' bomenkap, de komst van een sportschool en de blauwe zone. Al werd hij door de jaren heen wel iets milder, weet zijn zoon.  Lagarde werd vorig jaar ernstig ziek, nadat er kanker bij hem was geconstateerd. Daarop heeft hij enige tijd moeten revalideren. ,,Maar hij kwam er weer vrijwel helemaal weer bovenop",  aldus zijn zoon. Tot hij vrijdag een aneurysma kreeg. 

Lagarde is 81 jaar geworden.  De uitvaart is woensdag 11 oktober om 14.00 uur in het crematorium in Eindhoven, Anthony Fokkerweg 150.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Boxtel e.o.