Volledig scherm
Deze afbeelding van Adolf Hitler werd verboden door de gemeente Binnenmaas. © Dirk Hardy

Gemeente Binnenmaas weert 'aanstootgevend' werk van Boxtelaar Dirk Hardy

BOXTEL - De gemeente Binnenmaas (Zuid-Holland) heeft twee onderdelen van het zesluik 'Clay' van Boxtelse kunstenaar-fotograaf Dirk Hardy uit het gemeentehuis geweerd. Foto's van Jezus Christus en Adolf Hitler zouden te aanstootgevend zijn, aldus de gemeente.

"Ik ben ook verbijsterd dat de gemeente Binnenmaas deze beslissing heeft genomen", aldus Hardy. Aan het begin van elk jaar nodigt de Zuid-Hollandse gemeente een aantal kunstenaars uit die hun werken mogen exposeren in de ontvangsthal. Hardy's kunstwerk bestaat uit zes afbeeldingen van met name wereldleiders, onder wie Adolf Hitler, Jozef Stalin en Napoleon. De beelden van het zesluik gaan over de relatie tussen beeldcultuur en ideologie.

Kamervragen

Nadat ambtenaren en wethouders lucht kregen van het kunstwerk, werd op last van burgemeesters André Borgdorff (CDA) besloten om de afbeeldingen van Jezus Christus en Adolf Hitler niet te tonen. Want, te aanstootgevend voor de burgers, kreeg Hardy te horen. "Het is te zot voor woorden dat juist in deze week de artistieke vrijheid van een kunstenaar de kop in wordt gedrukt." Volgens Hardy is een D66-raadslid voornemens om een extra raadsvergadering aan te vragen. "Sterker, hij denkt zelfs aan het stellen van kamervragen." Momenteel hangen vier van de zes afbeeldingen in de ontvangsthal. "De foto's van Hitler en Jezus Christus liggen nu bij me thuis."

Volledig scherm
De afbeelding van Jezus Christus die tot controverse leidde. © Dirk Hardy
Volledig scherm
Het zesluik Clay van de Boxtelse kunstenaar Dirk Hardy. © Dirk Hardy
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Meierij