Volledig scherm
Afgelopen dinsdag gingen de mannen van de Boxtelse vogelwerkgroep weer op pad om broedplaatsen te ontdekken. © Noor Reigersman

Gierzwaluw ook in Boxtel

BOXTEL - Hij weegt 43 gram, kan 120 kilometer per uur vliegen, is monogaam, woont in het stroomgebied van de Congorivier en broedt in Nederland. En hij wordt bedreigd. De gierzwaluw is een intrigerend vogeltje die zich niet gemakkelijk laat waarnemen.

Met een snelheid van 70 kilometer per uur vliegt hij op zijn nest af – de zogenoemde giervlucht – stopt abrupt en kruipt naar binnen.

,,Als je een keer met je ogen knippert, zie je hem dus niet bij zijn nest aankomen”, zegt Peter Olijslagers van de vogelwerkgroep van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB). Geen wonder dat hij en Ad Sleenhoff, eveneens van de vogelwerkgroep, alle zeilen moeten bijzetten om te ontdekken waar het vogeltje in Boxtel broedt.

Kasten
​Afgelopen dinsdag gingen ze weer op pad om broedplaatsen te ontdekken. ,,Dat is belangrijk om te doen, want als je in de buurt van bezette broedplaatsen gierzwaluwkasten ophangt, dan is er een reële kans dat er meer paren komen broeden, want het zijn koloniebroeders”, licht Sleenhoff toe. ,,In 2015 begonnen we met het inventariseren van broedplaatsen in Boxtel, omdat het heel slecht gaat met de gierzwaluw.”

Boxtel e.o.