Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Goederentreinen gaan 's nachts langzamer rijden tussen Meteren en Boxtel

Goed nieuws voor omwonenden van het spoor tussen Meteren en Boxtel. De goederentreinen gaan op dat traject 's nachts langzamer rijden. Dat is een onderdeel van de proef om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

ProRail gaat op verzoek van staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) de effecten van de lagere snelheid van goederentreinen tussen 23.00 uur en 7.00 uur gaan meten.

Onderzoek

Eerder dit jaar sprak Van Veldhoven al met omwonenden tijdens een bezoek aan Vught en Den Bosch. Destijds zegde ze toe te onderzoeken of en hoe langzamer rijdende goederentreinen ’s nachts kunnen zorgen voor minder overlast.

,,De bewoners die ik tijdens mijn bezoek aan Den Bosch en Vught sprak, spraken de wens uit dat innovaties daar getest worden. Ik ben blij dat dit gaat gebeuren en hoop natuurlijk dat omwonenden hier ook direct van gaan profiteren'', aldus Van Veldhoven.

Zo snel mogelijk

De proef wordt alleen uitgevoerd op het stuk tussen Meteren en Boxtel. Er wordt getest met snelheden van 40 en -60 kilomter per uur. Het is de bedoeling dat de proef zo snel mogelijk van start gaat.

Als de uitkomsten positief zijn, dan wil de staatssecretaris bekijken of het 's nachts langzamer rijden op meer plekken in Nederland ingevoerd kan worden.