Volledig scherm
De gracht van kasteel Stapelen. © Marc Bolsius

Gracht rond kasteel Stapelen is toe aan een opknapbeurt

BOXTEL - Onderzoeken die Waterschap De Dommel uitvoerde naar de kwaliteit van water en bodem tonen het duidelijk aan: de gracht rond kasteel Stapelen kwaliteit en de bodemkwaliteit in Boxtel is toe aan een onderhoudsbeurt.

Dat blijkt uit onderzoeken naar de waterkwaliteit en de bodemkwaliteit door Waterschap De Dommel.
Specialist in waterkwaliteit Maarten van Schijndel, die bij De Dommel werkt, omschrijft de toestand van de gracht als ‘matig’. „Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, dus de urgentie is er niet. Er zwemt ook redelijk wat vis in. Maar het is geen mooi water. Om het weer op orde te krijgen, is een goede onderhoudsbeurt nodig.”

Baggeren
Ook de beschoeiing, de houten constructie in de wanden van de gracht, is aan vervanging toe. Een opknapbeurt betekent verder dat er gebaggerd moet worden. Een klus die in totaal al gauw zo’n twee ton gaat kosten.
Vertegenwoordigers van het waterschap, de gemeente en de stichting Beheer Kasteel Stapelen zaten vorige week om de tafel om de gracht te bespreken. Alle onderzoeken van de afgelopen tijd worden ‘op een rijtje’ gezet. Komende maand is er een vervolggesprek.

Boxtel e.o.