Grote uitslaande brand in leegstaand monument in Boxtel

UPDATEBOXTEL - In een monumentaal pand aan de Eindhovenseweg in Boxtel woedde maandagmiddag een grote uitslaande brand. Het gebouw stond sinds twee weken leeg, nadat de antikraak-huurder was vertrokken. Eigenaar IMvest Vastgoed had juist grootse plannen voor een renovatie.

De brand brak uit rond 16.00 uur, rond 17.45 uur leek de brand grotendeels onder controle.

Brandweerkorpsen uit de hele regio waren opgeroepen om de brand te bestrijden. Er kwam veel rook vrij, de gemeente Boxtel adviseerde daarom omwonenden ramen en deuren gesloten te houden. De rook trok richting de Keulsebaan. De Eindhovenseweg was in de avondspits dicht. Verkeer werd omgeleid. 

Het was wel druk op de Eindhovenseweg.  Veel Boxtelaren stonden te kijken naar de uitslaande vlammen.

Grote schade

Het vuur heeft grote schade veroorzaakt aan het  pand achter het woonhuis. Juist dat gedeelte heeft een monumentale status. Het voorste gedeelte lijkt gespaard, maar dat stond op de nominatie voor de sloop. Die zou nog dit jaar plaats hebben. 

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. 

Tekst gaat verder onder de video.

Bouwplannen

De plannen rondom het pand aan de Eindhovenseweg van projectontwikkelaar IMvest om ruim twintig woningen te bouwen leverde eerder wat protest op. Toch was er juist schot in de zaak, zegt Roland van Heeswijk van IMvest. Hij is een van de tientallen mensen die maandagmiddag aangeslagen naar de brand staat te kijken. ,,Dit monumentale gedeelte moest juist de blikvanger van de nieuwbouw worden.'' 

Hij geeft aan dat de sloopvergunning voor het voorste pand net is aangevraagd en dat de herontwikkeling volgend jaar had moeten starten. ,,Een raam of kozijn en het dak kunnen we wel vervangen. Maar hele gevels niet. Wat de consequenties van deze brand zijn moeten we nog zien. Heel erg triest, want het was zo'n mooi pand.'' 

Het leek er aan het begin van de avond op dat het pand van de buurman, die daar antikraak woont, gespaard is gebleven. 

Volledig scherm
De schade aan het pand in Boxtel is groot. © Bart Meesters
Volledig scherm
De brand in het monumentale pand in Boxtel. © Bart Meesters
Volledig scherm
Een uitslaande brand in een pand aan de Eindhovenseweg in Boxtel. © Bart Meesters
Volledig scherm
Een grote uitslaande brand in een pand aan de Eindhovenseweg in Boxtel. © Bart Meesters
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement