Volledig scherm
Lezing bij MUBO in Boxtel. © Noor Reigersman

Het Boxtel van vroeger op beeldende wijze beschreven

BOXTEL - Ben Ophof gaf samen met Boxtelse historicus Willem Wittenberg zondagmiddag in Museum Boxtel (MUBO) een leerzame en humoristische lezing over het ontstaan van Boxtel. Het was de eerste in een cyclus van zeven lezingen met rondleidingen, die door ruim vijftig mensen bezocht werd.

Wittenberg schetste op beeldende wijze hoe Boxtel er tijdens de Romeinen uitgezien moet hebben. “Een simpel dorpje met tien tot vijftien boerderijen, aan de rand van hoge dekzandruggen vlak bij de Dommel. De prehistorie eindigt in 50 voor Christus toen er met de komst van de Romeinen geschreven bronnen kwamen. In Boxtel duurde de prehistorie echter tot 1100, uit die tijd dateren de eerste geschreven bronnen over Boxtel.”

Ook het Heilig Bloedwonder werd in een nuchter historisch perspectief geplaatst. Volgens de legende zou Eligius van den Aker, een priester die afkomstig was uit Esch, wijn uit de miskelk hebben geknoeid op de doek die voor het Driekoningen-altaar van de Sint-Petruskerk in Boxtel lag. De vlekken bleken bloedvlekken te zijn. "De pastoor van de Petruskerk was familie van de heren van Boxtel,” vertelde Wittenberg. “En die heren kwam het wel goed uit om wat geld te verdienen aan een wonder.”

Volledig scherm
Lezing bij MUBO in Boxtel © Noor Reigersman

Boxtel e.o.