Volledig scherm
Vrijwilligster Marina maakt een stuk van de versteende boom schoon, op de achtergrond curator Pedro Viegas. © copyright Marc Bolsius

Het bruist en borrelt tussen de dino's: Oertijdmuseum Boxtel als wetenschapsmekka

BOXTEL - De grootste gefossiliseerde boom van Europa wordt op dit moment schoongemaakt en onderzocht in Oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel. Voor een volgend project arriveren er binnenkort walvisskeletten uit Zuid-Amerika en ook fossielen van zee-egels zijn onderweg. 

Met de realisatie van twee nieuwe laboratoria hoopt senior curator en hoofd educatie Pedro Viegas (35) het museum meer en meer op de internationale, wetenschappelijke onderzoekskaart te zetten.

Laboratoria

De hightech microscopen moeten nog geleverd worden, evenals de geavanceerde fotoapparatuur, maar verder zijn de laboratoria zo goed als af. ,,Ik heb ze zelf ontworpen", vertelt de Portugese Viegas trots. Sinds hij negen maanden geleden door directeur René Fraaije werd aangesteld, bruist en borrelt het tussen de Boxtelse dino's van de nieuwe plannen. Viegas: ,,Natuurlijk wordt in beide labs onderzoek gedaan. Daarbij krijgt het ene lab een publieke functie. 

Museumbezoekers kunnen door open ramen van dichtbij zien wat er gebeurt en vragen stellen aan de onderzoekers. Ook mag iedereen die iets wonderlijks heeft gevonden in zijn eigen tuin of tijdens een boswandeling dit hier laten bestuderen. Boxtel is hiermee de achtste ArcheoHotspot van Nederland geworden."

Het tweede lab gaat vooral gebruikt worden voor hoogwaardig onderzoek. Nu al zijn er verschillende studenten van de studie Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht aan de slag. Daarnaast doet een Spaanse promotiestudent er onderzoek naar dinosauriërs en een Cyprioot bestudeert kreeften. Ook zal de plek gebruikt gaan worden voor workshops, advieswerk en het preparen van collecties. Volgens Viegas is de lijst met aanvragen al aanzienlijk. ,,Met de nieuwe labs kunnen we de wetenschap van de paleontologie, archeologie en geologie veel inzichtelijker maken voor ons publiek."

Met een groot wit zuigapparaat is vrijwilligster Marina een stuk van de versteende boom aan het schoonblazen. Het enorme gevaarte is in 36 pallets vanuit een museum in Duitsland gearriveerd en wordt binnenkort tentoongesteld. ,,Het is echt de Mona Lisa onder de gefossiliseerde bomen", benadrukt Viegas. ,,Straks bouwen we 'm hier tot vier meter hoogte weer op. Daarvoor moet de vloer verstevigd worden, want het ding is loodzwaar."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement