Volledig scherm
Een grote uitslaande brand woedde vanmiddag in een pand (midden en achter) aan de Eindhovenseweg in Boxtel. Het deel rechts bleef gespaard, maar dat heeft geen monumentale status en zou later dit jaar worden gesloopt. © Bart Meesters

IMvest: restauratie van uitgebrand monumentaal pand Boxtel is prioriteit

BOXTEL - Projectontwikkelaar IMvest Vastgoed wil het maandag uitgebrande monumentale pand op het perceel Eindhovenseweg 12 in Boxtel liefst restaureren. Dat heeft onze prioriteit, aldus Roland Van Heeswijk van IMvest. De ontwikkelaar wil op deze locatie 24 koopwoningen bouwen in een groene omgeving. De monumentale villa zou de blikvanger van dit bouwplan Hobbedonken moeten worden. 

Maandag woedde een felle brand in een deel van het complex. Dat was vroeger de huisvesting van Joris Meubelen en daarvoor van een wasserij. Het voorste deel van het gebouw heeft geen monumentale waarde. Dat stond op de nominatie gesloopt te worden. Het neerhalen van dat gebouw zou nog dit jaar gebeuren. 

Van Heeswijk was vandaag aangeslagen door de brand. Hij kan de consequenties ervan voor IMvest nog niet overzien. ,,Maar als het kan, willen we de monumentale villa restaureren. Dan kunnen we vasthouden aan ons originele plan en met dit pand als blikvanger een mooie nieuwe wijk bouwen. Het ligt per slot van rekening aan een van de belangrijke toegangswegen van Boxtel." In het monumentale pand zouden twee luxe appartementen worden gerealiseerd.  ,,Het is daarom zo triest dat dit gebeurt."

24 woningen

De projectontwikkelaar wil in 2018 beginnen met de bouw van de 24 woningen.  Het gaat om twee appartementen in de oude villa, twee in bestaande andere panden en de rest geheel nieuwe woningen. Het worden zowel vrijstaande als twee-onder-een-kap-woningen, die tussen de 220.000 en 475.000 euro gaan kosten. 

De gemeente wil graag meewerken aan dit bouwplan. Wethouder Peter van de Wiel zei daar eerder over tegen Brabants Dagblad: ,,Een ontsierend gebouw maakt plaats voor een fraaie woonwijk". Volgens Van Heeswijk van IMvest betekent de brand niet per se dat het bouwplan  vertraging oploopt. 

Geen gewonden

Bij het bestrijden van de brand waren brandweerkorpsen uit de hele regio betrokken. Er raakte niemand gewond door de brand. Een tijdelijke huurder, die via Interveste antikraak woonde in het pand, is twee weken geleden verhuisd. Politie en brandweer begonnen vanavond met een onderzoek naar de oorzaak van de brand, maar konden daarover nog geen mededelingen doen. Buurtbewoners zouden eerder op de middag jongeren met vuurwerk in de buurt van het pand hebben gezien of gehoord. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement