Volledig scherm
Wethouder Peter van de Wiel en imker Han Goossens bij de informatiezuil met webcambeeld, in de hal van het Boxtelse gemeentehuis. © Maarten van den Hurk / BD

In gemeentehuis Boxtel zien ze ze vliegen

BOXTEL - 'Zie ze hier vliegen'. Tegen deze tekst lopen bezoekers van het gemeentehuis in Boxtel aan, nu daar een informatiezuil over honingbijen in de entreehal staat.

De tekst slaat op het beeldscherm centraal in de zuil. Deze monitor vertoont webcambeelden van de bijenkast die sinds enkele weken bovenop het gemeentehuis staat. Er is een rechtstreekse beeldverbinding tussen scherm en kast. Zo kon imker Han Goossens woensdagmiddag, bij de officiële ingebruikname van de zuil, samen met wethouder Peter van de Wiel vaststellen dat de bijen oranjerood stuifmeel binnen sleepten.

Jubileum
De bijenkast op en de infozuil in het gemeentehuis horen bij een samenwerking tussen gemeente en bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius. Deze Boxtelse club bestaat 250 jaar. Dit jubileum is aanleiding voor extra activiteiten.

Meer bewustzijn
Wethouder Van de Wiel hoopt dat de presentatie in de hal van het gemeentehuis bijdraagt aan meer bewustzijn: ,,Mensen kunnen zelf in de eigen tuin veel meer voor bijen doen dan ze vaak denken. Bijvoorbeeld door wat gunstige planten te kiezen of door wat tegels te verruilen voor groen."

Volledig scherm
Wethouder Peter van de Wiel en imker Han Goossens bekijken de bijenkast op het dak van het Boxtelse gemeentehuis. Op de achtergrond de karakteristieke raadzaal. © Maarten van den Hurk / BD

Boxtel e.o.