Volledig scherm
© Ron Magnée

'Kijk op kerkgebouw vaak oorzaak van problemen herbestemming'

BOXTEL - Het herbestemmen van een kerkgebouw loopt regelmatig mis omdat betrokkenen verschillend naar een kerk kijken. Zo zien katholieken het vaak als een plek van gebed en als het huis van God, maar anderen hebben bijvoorbeeld vooral oog voor de architectonische kwaliteiten van het pand of de warme herinneringen die het gebouw oproept. 

Dat stelt architectuurhistoricus Herman Wesselink zaterdag in Brabants Dagblad. Verder betoogt hij dat het herbestemmingsproces vooral een zaak van 'goede wil en een lange adem' is. In Boxtel is de kwestie actueel nu bekend is geworden dat de Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat begin volgend jaar gaat sluiten.

Het aan de eredienst onttrekken van een kerk gebeurde de afgelopen jaren met enige regelmaat in de regio. En dat zal de komende jaren nog verder toenemen, aldus Wessenlink. Het vervolgens herbestemmen van de kerk kende in de regio vaak wisselende resultaten. Zo oogstte de transformatie van de Sint-Jacobskerk in Den Bosch naar Jheronimus Bosch Art Center veel lof. In Vught daarentegen wordt al bijna tien jaar over herbestemming van de Petruskerk gepraat.

Lees meer over dit onderwerp, zoals een interview met architectuurhistoricus Herman Wesselink, in het Brabants Dagblad van zaterdag 18 oktober, editie Meierij.

  1. Foto-expositie in MUBO Boxtel is feest der herkenning voor zestigplussers

    Foto-expositie in MUBO Boxtel is feest der herkenning voor zestigplussers

    BOXTEL - Het is een zaterdagmiddag in mei 1957 als de 4,5-jarige Fransje Hoffmans door zijn moeder wordt meegenomen naar de fotostudio van Harrie Janssen aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel. Moeder Hoffmans sloot haar snoepwinkel aan de Burgakker speciaal voor deze fotoafspraak een uurtje en deed haar zoontje zijn zondagse blauwe matrozenpakje aan. Op deze zaterdagmiddag 17 februari bijna 61 jaar later bekijkt Frans Hoffmans glunderend het zwart-wit-studioportret dat toen van hem gemaakt is. ,,Ik was teleurgesteld dat ik niet met de voetbal in de fotostudio mocht spelen."

Boxtel e.o.