Volledig scherm
Een foto gemaakt op Landgoed Velder bij het punt ‘De Negen Dreven. © Kees Beekmans

Landgoedfamilie mag woningen op Velder in Liempde bouwen

DEN HAAG/LIEMPDE- De Raad van State geeft landgoedfamilie van Boeckel van Rumpt toestemming om twee nieuwe woningen op Landgoed Velder te bouwen.

In een definitieve uitspraak veegt de Raad alle bezwaren van milieuorganisatie het Groene Hart van tafel. Volgens de Raad past de bouw van twee nieuwe woningen prima in het gemeentelijk en provinciaal beleid.

Bovendien hebben de initiatiefnemers en gemeente Boxtel aangetoond dat met de bouw van twee nieuwe landgoedwoningen in het noordwestelijk deel van het landgoed de cultuurhistorische waarde niet wordt aangetast. Die wordt zelfs versterkt omdat in ruil voor de woningbouw het evenemententerrein wordt verkleind en oude kassen worden gesloopt.

Volgens Het Groene Hart hadden de nieuwe woningen beter in het zuidelijk deel van het landgoed gebouwd kunnen worden of ten noordoosten van het landgoed. 

Volgens de raad is het zuidelijk deel van het landgoed veel kwetsbaarder dan het noordelijk deel. De noordoostelijke locaties liggen op landbouwgronden buiten het landgoed, ook al zijn die in eigendom van de Landgoedfamilie.