Volledig scherm
Legionella-bacterie

Legionella aangetroffen bij afvalwaterzuiveringsbedrijf in Boxtel

BOXTEL - De GGD heeft de legionellabacterie aangetroffen bij afvalwaterzuiveringsbedrijf HydroBusiness in Boxtel. Het bedrijf heeft direct maatregelen getroffen om verspreiding te voorkomen.

Eind 2016 en in 2017 werden er bij de GGD een aantal legionella-besmettingen uit Boxtel gemeld. De GGD deed onderzoek en in de eerste week van december werd de legionellabacterie aangetroffen bij HydroBusiness. De afgelopen maand zijn er bij de GGD geen nieuwe legionellose-meldingen uit Boxtel binnengekomen.

De zuivering van het bedrijf was niet eerder in beeld, omdat het volgens de GGD geen voor de hand liggende bron is. Het is een zuiveringsproces waarbij bacteriën afvalwater zuiveren en biogas produceren. Hierin worden geen duidelijke waterdruppels gevormd. In Nederland zijn nooit eerder legionellapatiënten gemeld als gevolg van dit type bron. 

Legionella

De meeste mensen worden na blootstelling aan deze bacterie niet ziek. Als er wel ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal vijf tot zes dagen na besmetting. Het begint met onder meer lichte koorts en spierpijn. Na enkele dagen kan een longontsteking ontstaan met hoge koorts en koude rillingen. 

Het drinken van besmet water levert geen gevaar op. Legionella is ook niet over te dragen van mens op mens.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement