Volledig scherm
Liempdse duivenmelker Frans van Laarhoven (72) © Marc Bolsius

Liempdse duivenmelker: Mijn hobby gaat eraan

LIEMPDE - In Liempde clasht natuurontwikkeling keihard met een eeuwenoude hobby. Wordt de slechtvalk de doodslag voor de duivensport?

Een jaar geleden trokken slechtvalken in de nestkast op de kerk in Liempde, opgehangen door de plaatselijke vogelbeschermers. Sindsdien heeft duivenmelker Frans van Laarhoven (72) weinig plezier meer aan zijn hobby, want de roofvogels houden huis onder zijn postduiven. Vaak is de duivenring het enige wat hij van zijn oogappeltjes terugziet. ,,Het is unne ramp”, zegt hij. ,,Mijn hobby gaat eraan. Als ik mijn duiven loslaat, zitten ze er meteen bovenop. ”

Om de impact van een slechtvalk te illustreren legde Van Laarhoven zelfs een zwaargewonde duif op tafel bij kapelaan Geoffrey de Jong. ,,Ik had op vrijdagmiddag gezien dat die duif gepakt werd. Op zaterdag was-ie terug. Zijn rug was helemaal opengereten.” Het kwam erop neer dat ook de kapelaan er weinig aan kan doen.

Dat de slechtvalken er zijn om te blijven, is volgens bestuurslid Karel Voets van de Natuurwerkgroep Liempde wel zeker. ,,De slechtvalk in Liempde, dat is het summum voor ons. Al zouden we willen, dan nog mogen we die nestkasten niet weghalen. De slechtvalk wordt zwaar beschermd." Voets heeft wel alle begrip voor de gevoelens van Van Laarhoven. ,,In zijn positie zou ik hetzelfde hebben. Het enige wat wij kunnen doen, is met hem in gesprek blijven."