Volledig scherm
Marius Vasile in Muntenia Food, zijn Roemeense mini-supermarkt in Boxtel. © Johan van Grinsven

Marius Vasile baat in Boxtel supermarkt uit met louter Roemeense producten

BOXTEL - Worsten in alle soorten en maten. Kruiden. Pasta. Cakes en koeken. Bier in plastic flessen van 2,5 liter en wijn. Alles in de mini-supermarkt Muntenia Food aan de Banier in Boxtel komt uit Roemenië. Zelfs de sinas van Fanta. ,,Die smaakt anders dan de Nederlandse Fanta. Zelfs wereldwijde producten zijn per land anders; ze worden aan de lokale smaak aangepast", zegt supermarkteigenaar Marius Vasile (40).

Hij rijdt dagelijks vanuit zijn woonplaats Amsterdam op en neer naar Boxtel. Daar is hij aan de Banier, naast de Trekpleister en schuin tegenover de Plus, onlangs zijn eerste winkel begonnen. Sinds zijn verhuizing naar Nederland, zo'n vijf jaar geleden, zat hij in de auto-export. ,,Er zijn maar weinig winkels in Nederland waar Roemenen hun eigen producten kunnen kopen. Terwijl ze daar wel behoefte aan hebben. Daarom zocht ik een pand in een regio waar veel Roemenen werken."

Hij kwam via een tip van een neef in Boxtel terecht, ook al wonen daar niet veel Roemenen; volgens de gemeente zo'n dertig. Maar er werken er veel bij slachterij Vion. Ook elders in Brabant werken tal van Roemenen. ,,Het is tegenwoordig gemakkelijker voor Roemenen om hier te werken. Dat doen er ook steeds meer, want in Roemenië is niet veel werk. Mijn klanten komen uit een grote regio, van Helmond en Eindhoven, tot Tilburg en Den Bosch", vertelt Vasile.

De Amsterdammer vertelt dat de omzet per dag een beetje omhoog gaat. ,,Langzaam wordt het bekender dat ik in Boxtel ben gevestigd." Stiekem droomt hij al van uitbreiding. ,,Misschien in de buurt van Rotterdam en in het noorden. Als er maar veel Roemenen in de buurt werken." Toch hoopt hij ook Nederlandse en andere klanten te trekken. ,,Ik heb tal van Roemeense specialiteiten die ook anderen lekker zullen vinden. Gewoon proberen."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement