Volledig scherm
Archieffoto. © Thinkstock

Motorcrossers verpesten natuurgebieden in Brabant

BOXTEL/SCHIJNDEL/VEGHEL - Het loopt de spuigaten uit met de overlast van motorcrossers langs het Duits Lijntje. Die verlaten spoorlijn uit 1878 is een zogeheten natuurverbindingszone en loopt over het grondgebied van onder meer Boxtel, Schijndel en Veghel. Natuurorganisaties en particulieren dringen aan op maatregelen. "Sluit het gebied af”, vindt Toine Cooijmans uit Boxtel.

Hij wandelt vaak in het buitengebied van Boxtel en zijn vroegere woonplaats Schijndel. In het dagelijks leven werkt hij voor een natuurorganisatie. De overlast van motorcrossers langs het Duits Lijntje wordt steeds erger en de sporen in de grond steeds dieper. Dat constateerde hij afgelopen weekeinde op Schijndels grondgebied.

Het verhaal van Cooijmans wordt bevestigd door voorzitter Yvo Kortmann van Het Groene Woud ("Het is buitengewoon verstorend”), door vice-voorzitter Ernst-Jan van Haaften van Brabants Landschap en boswachter Frans Kapteijns van Natuurmonumenten. Kapteijns zegt: "Motorcrossers vernielen de natuur, zorgen voor geluidsoverlast en zijn levensgevaarlijk voor wandelaars en fietsers. Ik krijg veel klachten van woedende wandelaars.” Hij kent het probleem onder meer uit De Loonse en Drunense Duinen.

Van Haaften van het in Haaren gevestigde Brabants Landschap: "Het probleem speelt in heel Brabant”. Precies op dat niveau moet het ook aangepakt worden, vinden de deskundigen.