Volledig scherm
Het onlangs in gebruik genomen depot biedt Museum Boxtel tal van nieuwe mogelijkheden. © Willem van Vossen

MUBO wil meer erfgoed uit Boxtel verwerven

BOXTEL - Museum Boxtel (MUBO) heeft te weinig in zijn collectie over bijvoorbeeld de lokale sigarenindustrie. Terwijl er toch genoeg Boxtelaren bij sigarenmakerij Van Susante hebben gewerkt. Om die en andere leemten op te vullen, gaat MUBO voortaan actief proberen om lokaal erfgoed te verwerven. Dat kan omdat het museum, dat vier jaar bestaat, sinds kort een eigen depot heeft.

Die opslagplek is om niet aangeboden door het Boxtelse bedrijf Van der Velden Rioleringsbeheer. Enkele vrijwilligers hebben het depot onlangs ingericht met stellingen, ook via de sponsor verkregen. Voorheen stonden de spullen die niet tentoongesteld werden in enkele kamertjes in het museum aan de Baroniestraat.

Van Vossen verwacht dat de collectie van MUBO de komende jaren fiks groeit, door de eigen werving, maar ook omdat steeds meer Boxtelaren zelf stukken aanbieden. Zo kreeg MUBO onlangs van een particulier drie schilderijen van de Boxtelse surrealist Willem van Eijkeren. En volgende week geeft de Heilig Hart-parochie negen oude schilderijen langdurig in bruikleen, waaronder portretten van Boxtelse geestelijken. Het zijn schilderijen van onder meer Jan Kruijsen en Pierre Janssen.

Hoeder

Het Boxtelse museum heeft zich van meet af aan ten doel gesteld de hoeder en beheerder van het lokale erfgoed te zijn. Maar het kan daar vanaf nu pas echt werk van maken, omdat er een goed depot is. ,,Nu kunnen we mensen er beter van overtuigen dat ze spullen niet zelf ergens achteraf moeten bewaren, stoffig en in een slecht klimaat. Geef ze in bruikleen aan ons, dan worden ze zeker voor het nageslacht bewaard en ook nog eens regelmatig tentoongesteld zodat iedereen ze kan bewonderen", zegt van Vossen. MUBO zoekt grote en kleine objecten die met Boxtel te maken hebben, alles wat in het verlengde ligt van de lokale canon

Volledig scherm
Willem van Vossen van MUBO: ,,Laat maar komen die spullen". © Johan van Grinsven
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement