Volledig scherm
Marianne Juffermans-Zandbergen met het serviesje van tin dat nog van oma is geweest. © Peter de Bruijn

Museum Boxtel toont 180 voorwerpen uit 42 landen

BOXTEL – ‘Rond de aarde in 180 objecten’. Dat is de ‘Jules Verne’- achtige titel van de tentoonstelling rondom de collectie van Jan en Marianne Juffermans-Zandbergen die vanaf zaterdag in het Museum Boxtel (MUBO) te zien is. De expositie stelt een keus uit ruim 1350 geërfde, gekochte, gekregen, gemaakte en gevonden voorwerpen tentoon die vooral tijdens reizen van Jan en Marianne werden verzameld.

,,Buitenlandse ‘souvenirs’ verzamelen is nooit het doel geweest. Het is ons overkomen”, zegt Marianne. ,,We struinen in Nederland geen rommelmarkten af.” Jan gaat verder: ,,Wat anderen weggooien, bewaar ik. Ik vind het zonde; kan het altijd nog een keer gebruiken. Dat blijkt ook in de praktijk. Ik bewaar stukken hout in de schuur.” Marianne: ,,Hij verzamelt ook schroefjes en moertjes. (...) Jan kan vrijwel niets weggooien.”

Serviesje uit 1875
In de tentoonstelling is onder meer een theeserviesje van tin te zien. ,,Mijn oma, mijn moeder, mijn broer en ik hebben er nog mee gespeeld”, aldus Marianne. ,,Moeder wilde het weggooien. Ik heb het gered uit de vuilnisbak. Later tijdens een tentoonstelling in de Lakenhal in Leiden zag ik een zelfde soort serviesje uit 1875 staan. Mijn oma is in 1888 geboren. Ze heeft waarschijnlijk ook nog thee uit deze tinnen kopjes gedronken."

Zondagmorgen geeft het echtpaar een extra lezing met lichtbeelden over hun Kunst & Kitsch Collectie. Daarbij vertellen Jan en Marianne een aantal verhalen achter de voorwerpen. De lezing in het MUBO aan de Baroniestraat in Boxtel begint om 11.15 uur. De tentoonstelling is tot en met 25 september te zien in het MUBO aan de Baroniestraat in Boxtel. Het museum is elke zaterdag en zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur open.

Volledig scherm
Jan Juffermans (tweede van links) legt met de vrijwilligers van het MUBO de laatste hand aan de tentoonstelling. © Peter de Bruijn

Boxtel e.o.