'Ober, twee bier': rijdende bierton van Heineken in Liempde gerestaureerd

LIEMPDE - Heel veel open monden van verbazing. Duimen omhoog. En opmerkingen als: 'Ober, twee bier' en 'Heb je 'm zelf leeggedronken'. Liempdenaar Jos van Genugten heeft aan bekijks en vrolijke reacties geen gebrek als hij met de Variomaton, een rijdende bierton, een proefrit maakt. 

Dat bolle voertuig is hij aan het reviseren voor Heineken. Vorige week gaf de RDW - voorheen Rijksdienst voor het Wegverkeer - zijn fiat en mag de bierton weer officieel de weg op. 

Quote

Dit is het meest bijzondere voertuig waar ik ooit aan gewerkt heb

Jos van Genugten, autorestaurateur

Onder de bodem van de originele bierkuip uit 1890 ligt een benzinemotor met twee cilinders en 29 pk. Inhoud: 4.000 liter. De ton, niet de DAF-motor. ,,Bij zo'n bijzonder voertuig is geen handleiding. Ik heb gewoon goed gekeken hoe alles in 1962 in elkaar gesleuteld is. Dat bleek heel overzichtelijk", aldus Van Genugten. 

Drie weken geleden werd het biervat zijn garage aan de Hamsestraat in Liempde binnengerold. Over een paar dagen is het bovenmaatse vehikel weer helemaal rijklaar. Dat moet ook, want van 1 tot en met 3 september moet de Variomaton de show stelen tijdens de Historic Grand Prix op het racecircuit van Zandvoort.

Volledig scherm
Autorestaurateur Jos van Genugten uit Liempde gaat voor een proefritje op weg met de rijdende bierton van Heineken. © Johan van Grinsven
Volledig scherm
Het interieur van de Variomaton © Johan van Grinsven
Volledig scherm
De Variomaton is gebouwd op het onderstel van een DAF 750. © Johan van Grinsven
Volledig scherm
De Variomaton heeft geen motorkap, maar een vatbodem. Een blik daaronder. © Johan van Grinsven

Boxtel e.o.