Volledig scherm
© Noor Reigersman

Objecten uit Tweede Wereldoorlog te zien in Boxtel

BOXTEL – Bijna 72 jaar zaten ze in de grond en sinds zaterdag zijn ze te zien in het Boxtelse Oertijdmuseum de Groene Poort.

Deze zomer vond Koos van Groeningen, vrijwilligster van het museum, diverse objecten die in 1944 tijdens Operatie Market Garden werden verborgen door geallieerde soldaten. Ze bevonden zich in het bos naast het museum. Van Groeningen vond onder meer een ijzeren kistje, geweerpatronen, veldflessen, een mondspoelwater, whisky, levensmiddelenblikjes, een glazen conservenpotje, een zoutvaatje, een pakje sigaretten en een plastic mondfluitje.

Een aantal artikelen is van Canadese makelij. „Ik denk dat de spullen afkomstig zijn van de Fourth Armed Division”, aldus Peter van der Linden, schrijver van het boek Kampina Airborne. „Daar zaten Schotten en Canadezen in. Zulke kistjes hoorden echt bij deze pantsereenheden.”

Directeur René Fraaije en wethouder Marusjka Lestrade openden zaterdag samen de tentoonstelling, die nog tot en met 31 december te zien in het Oertijdmuseum, Bosscheweg 80 Boxtel.

Volledig scherm
© Noor Reigersman

Boxtel e.o.