Volledig scherm
Peter Dau en zijn vrouw Jeannette willen graag zonnepanelen op hun dak. De gemeente vindt deze mensen te oud voor een voordelige duurzaamheidslening. © copyright Marc Bolsius

Ook Jesse Klaver kan echtpaar Dau uit Boxtel niet aan zonnepanelen helpen

BOXTEL - Voorman Jesse Klaver van GroenLinks is niet de reddende engel voor Peter en Jeannette Dau. De Boxtelse echtelieden vroegen aan Klaver of hij voor hen in de bres wilde springen omdat ze niet in aanmerking komen voor de Boxtelse duurzaamheidslening om daarmee zonnepanelen te kunnen aanschaffen. 

De redenen voor die afwijzing: Peter Dau is met zijn 79 jaar vier jaar te oud voor de lening en zijn vrouw (75) heeft er te weinig eigen inkomen voor. Peter Dau: "Als betrokken burger wil ik mijn steentje bijdragen aan het milieu en ik vind het kwalijk dat mijn leeftijd dat in de weg staat. Dit is leeftijdsdiscriminatie." Hij bijt zich al anderhalf jaar in deze kwestie vast; de gemeente zegt niks meer voor hem te kunnen betekenen. Als laatste strohalm schreef hij midden april een brief aan Klaver en vroeg hem iets te doen aan leeftijdsdiscriminatie in dit soort regelingen. 

Volledig scherm
Tweede-Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks © ANP

Maar GroenLinks kan in politiek Den Haag niks voor het Boxtelse echtpaar doen; dat antwoord komt niet van Jesse Klaver, maar van zijn fractiegenoot Linda Voortman. "Duurzaamheid is voor alle generaties en daarom is het extra vervelend dat Peter en Jeanette op basis van leeftijd geen subsidie krijgen. Omdat het een gemeentelijke regeling betreft kan ik niets doen, maar onze plaatselijke raadsfractie zoekt graag samen met het echtpaar naar een oplossing".

Quote

Duurzaamheid is voor alle generaties en daarom is het extra vervelend dat Peter en Jeanette op basis van leeftijd geen subsidie krijgen

Linda Voortman, Tweede-Kamerlid GroenLinks

De raadsfractie in Boxtel wil het stel in contact brengen met lokale experts en adviseurs. "Zodat ze samen kunnen kijken op welke andere manieren hun huis op betaalbare manier duurzamer gemaakt kan worden." Het Boxtelse echtpaar neemt dit aanbod graag aan, maar is teleurgesteld dat GroenLinks de leeftijdsdiscriminatie niet in de landelijke politieke arena aanpakt.

Quote

75 jaar als bovengrens moet uit duur­zaam­heids­sub­si­dies verdwijnen. Laat ouderen ook meedoen

Peter Dau, Boxtel

Boxtel e.o.