Volledig scherm
Glas-in-loodraam van Jacob Roelands in het Jacob Roelandslyceum in Boxtel. © Roy Lazet

Professor van Amerikaanse mormoonse universiteit presenteert boek in Boxtel

BOXTEL - De Amerikaanse professor Craig Harline (60) van de mormoonse universiteit Brigham Young University in Provo (Utah) presenteert zijn nieuwste boek in het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. Een unieke gebeurtenis voor zowel de school als de professor.

De keuze voor de plek logisch, want het boek 'Jacobs vlucht' gaat over het geloofsdrama in de familie Roelands. T​ijdens een van zijn onderzoeken, in 2001, kwam professor Harline een eeuwenoud dagboek van Jacob Roelands tegen. ,,Een dagboek van een gereformeerde domineeszoon die in het geheim katholiek is geworden in de zeventiende eeuw, dat is zeldzaam. Mijn nieuwsgierig was meteen gewekt."

Wortels
Dat een Amerikaanse mormoon over een Nederlandse familie schrijft is bijzonder, maar niet voor Harline zelf. Zijn specialisme als hoogleraar aan de geschiedenisfaculteit van de grootste mormoonse universiteit in Utah, is religieuze geschiedenis en dan vooral die van de lage landen in de zestiende en zeventiende eeuw. Daar schreef hij enkele boeken over. ,,Ik heb gastcolleges gegeven in Leuven en Antwerpen en daar ook onderzoek gedaan voor mijn boeken. Evenals in Nederland trouwens, in Duitsland, Zweden, waar de wortels van mijn familie liggen, Frankrijk en Engeland."

Boekpresentatie
De voor iedereen toegankelijke boekpresentatie van Jacobs vlucht is dinsdag 8 november in de aula van het Jacob-Roelandslyceum. Aanvang: 15.30 uur. 's Avonds geeft Craig Harline een lezing bij de Heemkundevereniging, in zaal De Adelaar, Baroniestraat 75 in Boxtel. Aanvang: 20.00 uur.

​Lees een uitgebreid verhaal over Craig Harline en Jacob Roelands in het Brabants Dagblad, editie Meierij van donderdag 3 november. ​

Boxtel e.o.