Volledig scherm

ProRail leert Boxtel het gevaar van spoorlopen

BOXTEL - Over het spoor lopen is levensgevaarlijk. Daarvan probeert  ProRail mensen te doordringen met de zogeheten Spoorloper. Die 'attractie' staat woensdag in Boxtel. 

Het is een container waarin bezoekers de gevaren langs het spoor ervaren. De container, die normaal in het Spoorwegmuseum in Utrecht staat, wordt een dag bij station Boxtel geplaatst en is daar tussen 10.00 en 18.00 uur te bezoeken. 

Spoorlopers zijn vaak wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen of vandalen langs het spoor, aldus ProRail. Machinisten die spoorlopers zien, moeten stapvoets verder rijden om ongevallen te voorkomen. Dat betekent dat ook alle andere treinen op het traject langzamer moeten rijden. Gevolg: vertragingen alom.

Foto gaat verder onder de video

3,5 uur vertraging per dag

Bijna dertig procent van alle treinvertragingen, zo’n 3,5 uur per dag, wordt veroorzaakt door mensen die onbevoegd op en langs het spoor lopen. In de eerste zes maanden van 2017 registreerde ProRail 1.724 vertragingen door spoorlopers. In heel 2016 waren dit er 3.105. Spoorlopers die betrapt worden krijgen een boete van 140 euro. 

ProRail en NS testen sinds enkele weken op woensdagen een tien minuten-schema tussen Amsterdam en Eindhoven, op die route ligt station Boxtel. Die nieuwe regeling gaat op 10 december in. Op testdagen zijn op dit traject tientallen meldingen van spoorlopers binnengekomen vandaar dat de beide bedrijven met de spoorloopcontainer naar Boxtel komen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Meierij