Volledig scherm
Vion in Boxtel © MarieTherese Kierkels / PVE

Ramen en deuren dicht in Boxtel als alarm Vion afgaat

BOXTEL - Volgens de gemeente Boxtel en varkensslachterij Vion hebben buren in geval van een calamiteit met de ammoniakkoelinstallatie voldoende tijd om te schuilen of te vluchten.

,,Als er iets mis gaat of brand uitbreekt gaat het alarm binnen één minuut af en dan is de brandweer binnen negen minuten bij het bedrijf. Als het alarm afgaat hebben omwonenden voldoende tijd om ramen en deuren te sluiten, te schuilen of te vluchten," zei de gemeentewoordvoerder woensdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. Die behandelde de bezwaren van overbuurman A. Daniëls tegen een gewijzigde vergunning voor Vion. 

Ammoniak

Met die vergunning kan de slachterij wijzigingen in de fabriek aanbrengen. Volgens de raadsman van Vion is het deels verleggen van de ammoniakleidingen met de nieuwe vergunning geregeld. Eén van de kritiekpunten van Daniëls, die overigens niet bij de rechtszaak aanwezig was, is dat de kwetsbare ammoniakleidingen buiten over het dak van het slachthuis lopen. ,,We hebben nu een deel van die leidingen naar binnen verlegd en dat is veel veiliger. Ook is het ammoniakvat lang niet meer zo gevuld als vroeger omdat het bedrijf ook andere koelmiddelen gebruikt," zei Vions raadsman in Den Haag. 

Rechter en staatsraad G. Hoogvliet merkte op dat de Raad van State meestal kijkt wat maximaal mogelijk is, los van de vraag of het maximum gehaald wordt, zoals in dit geval de inhoud van de ammoniakopslagtank. 

Gesloten

Daniëls heeft eerder aangegeven het gesloten houden van deuren en ramen geen optie te vinden. Want alleen dan zou het veiligheidsrisico in zijn woning acceptabel zijn. Maar tijdens een warme zomernacht wil hij de ramen en deuren open houden. Volgens de gemeentewoordvoerder kan dat ook wel, als hij na die maar sluit zodra het alarm bij Vion afgaat. 

Overigens gaat Vion nog een brief aan de omwonenden sturen met instructies wat ze moeten doen en nalaten als het alarm afgaat. Uitspraak over de vergunning en Daniëls bezwaren volgt binnen enkele weken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Boxtel e.o.