Volledig scherm
Jan van Vugt slijpt zijn zicht om vervolgens met de hand rogge te gaan oogsten. © Hettie van der Ven

Rogge oogsten in Liempde: met een machine uit het Marshallplan of gewoon met de hand

LIEMPDE - Het oogsten was al een paar keer uitgesteld door (dreigende) regen, maar zaterdag kwam de halve hectare rogge van Comité Boeremèrt dan eindelijk van het land in Liempde.

Aan de Heuvelstraat, op een perceel van de gemeente Boxtel aan de rand van de Liempdse dorpskern, werden machines van de vereniging Klassieke Landbouw Voertuigen de hele dag ingezet om te maaien en te binden. ,,We gebruiken een zelfbinder uit 1948", vertelt comitévoorzitter Rien van de Laar (73), trots. ,,De machine maakte onderdeel uit van het Marshallplan, het materiële hulpplan dat na de Tweede Wereldoorlog door Amerika werd opgezet om Europa te helpen bij de wederopbouw. Het apparaat kan maaien en opbinden en werkt nog altijd prima."

Iedere jaar zaait Comité Boeremèrt rogge in. Juist rogge, omdat het beter te bewaren is dan haver of gerst en makkelijker te verwerken. De graansoort wordt in de zomer geoogst en gedurende de winter opgeslagen. Tijdens de Boeremèrt in april kan het dan gebruikt worden voor de demonstraties traditioneel dorsen.

Met de hand
​Het oogsten kan nog traditioneler dan met een machine van bijna zeventig jaar oud. Midden in het veld zit Jan van Vugt (74) zijn 'zicht' te slijpen, een soort kleine zeis. "Voor mij is het een soort hobby. Ik heb thuis veel oude landbouwwerktuigen. Vroeger heb ik eindeloos gemaaid en vooral veel schoven opgezet. Dat verleer je nooit." In een mum van tijd maait Van Vugt met de hand zo'n dertig vierkante meter rogge weg. Op zijn klompen, letterlijk. "De machine houd ik net niet bij, maar ik zou nog best het hele veld om kunnen maaien."

Volledig scherm
De zelfbinder uit 1948 afkomstig uit het Marshallplan © Hettie van der Ven

Boxtel e.o.