Volledig scherm
© Wecycle

Scholen in Den Bosch en Boxtel zamelen klein elektronisch afval in voor goed doel

DEN BOSCH/BOXTEL - Onder andere basisscholen De Aquamarijn en De Duizendpoot in Den Bosch en de Angelaschool en het Noordbrabant Stedelijk VSO uit Boxtel doen mee met de jaarlijkse Wecycle-inzamelactie. Tot half november zamelen zij afgedankte kleine elektrische apparaten in en ontvangen daarvoor een beloning. De inzamelactie wordt georganiseerd door Wecycle, dat voor elke deelnemende school een bedrag zal doneren aan Stichting Jarige Job.

Deelnemende scholen ontvangen een speciale krant met puzzels en informatie over recycling van apparaten en lampen. Om het geleerde in praktijk te brengen, zamelt een school tenminste 75 kleine apparaten in. Iedere deelnemende school ontvangt hiervoor een beloning (een boekenpakket, karaokeset of digitale camera) en een Wecycle Recycle Certificaat met 1, 2 of 3 gouden sterren. Om 3 gouden sterren te krijgen, zamelt de school minimaal 250 kleine apparaten in. Daarnaast doneert Wecycle voor elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Die stichting zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties. De inzamelactie loopt van 3 september tot en met 18 november.

Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk, waar zo’n 1750 producenten en importeurs van elektrische apparaten bij zijn aangesloten. De stichting heeft 10.000 inzamelpunten voor klein elektronisch afval in Nederland. Die zijn te vinden bij inzamelpartners als gemeenten, winkels, installatie- en kringloopbedrijven. Het ingezamelde elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd, wordt verwerkt in centra waar mensen die moeilijk mee kunnen komen met de arbeidsmarkt de apparaten sorteren en demonteren. Zij houden zo perspectief op een baan.

In 2017 werd via Wecycle 107 miljoen kilo e-waste ingezameld. Zo’n 97 procent van het materiaal kon worden hergebruikt.