Volledig scherm
PREMIUM
De Kleine Aarde in Boxtel, met links onder de Van Coothhoeve, daarachter een oude kas en rechts daarvan het oude bezoekerscentrum dat inmiddels gerenoveerd is. Het complex is ongeveer 3,7 hectaren groot. © copyright Marc Bolsius

Stap voor stap vordert natuurpark De Kleine Aarde in Boxtel

BOXTEL - Een bord met daarop de tekst 'Welkom bij De Kleine Aarde' lijkt symbolisch voor het voormalige ecopark in Boxtel. Het is overwoekerd door groen en nog amper te lezen. Ook op het complex van zo'n 3,7 hectaren tiert het groen welig, na jaren van verwaarloosd onderhoud. Maar de schijnt bedriegt. De kentering is ingezet.

Pogingen om De Kleine Aarde - tussen 1972 en 2011 een vernieuwend milieucentrum - een tweede leven te geven, zijn de afgelopen jaren mislukt. Maar vorig jaar bundelden de scholen Summa College, SintLucas en Helicon, de bedrijven Heijmans en Maris Projects, de gemeente Boxtel, woonstichting St. Joseph, Waterschap De Dommel en werkbedrijf WSD-groep de krachten en beloofden een nieuwe toekomst voor De Kleine Aarde. Die bestaat uit wonen, werken, leren en recreëren, in de geest van de vroegere pioniers van het ecopark: vernieuwend, milieubewust, duurzaam.