Volledig scherm
Docenten en medewerkers kregen uitleg van directeur Marcel Kers van PlantLab © Peter de Bruijn

Studenten van Helicon Boxtel kunnen voortaan experimenteren met telen zonder daglicht

BOXTEL – De agrotechnische mbo-opleiding Helicon in Boxtel heeft maandag een Plant Production Unit van PlantLab in gebruik genomen. De geavanceerde klimaatkamer, waar planten en bloemen zonder daglicht kunnen groeien, is gebouwd door Timothy Smits en Marc van der Klooster. Zij liepen stage bij PlantLab in Den Bosch.

,,Je kunt de planten in deze unit een soort van paradijsje bieden”, legt Timothy uit. ,,Het is mogelijk om in een dergelijke ruimte alle omgevingsfactoren te beïnvloeden zodat de planten het prima naar hun zin hebben. Zo kun je het maximale uit planten en bloemen halen. Ze worden bijvoorbeeld groter, groeien sneller en hebben een meer geneeskrachtige werking. Daar kunnen we nu ook op school mee experimenteren.”

Studenten van vandaag moeten tijdens de lessen met dit soort nieuwe technologieën in aanraking komen, vindt directeur Marcel Kers van PlantLab. ,,Het verbreedt de ideeën van de studenten. Zij gaan deze manieren van telen en kweken mogelijk zelf ook toepassen in de toekomst.”

Volgens directeur Stan Vloet van Helicon Boxtel is de agro-industrie conservatief. ,,Wij zijn als opleiding bezig met de toekomst. Je kunt in deze ruimte zonder daglicht gewassen produceren. In steden in Amerika heb je restaurants beneden. Op de tiende en elfde verdieping staan dit soort units. De tomaten en de sla komen met de lift naar beneden en zo op je bordje terecht.”

Volledig scherm
Marc van der Klooster en Timothy Smits bouwden de unit tijdens hun stage. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Helicon Boxtel nam de Unit maandag officieel in gebruik © Peter de Bruijn

Boxtel e.o.