Volledig scherm
Bboys uit Nederland en Sri Lanka bij elkaar in Colombo. 'Breakdance verbroedert'. © Len van der Pol

Trio breakdancers uit Boxtel, Liempde en Den Bosch organiseert battle in Sri Lanka

BOXTEL - Breakdancen verbroedert. Dat hebben Ranil van Peperstraten (27) uit Boxtel, Len van der Pol (26) uit Liempde en Arjuna Vermeulen (27) uit Den Bosch de afgelopen weken aan den lijve ervaren. In Sri Lanka. Als klapstuk van een tweejarig project hielden zij een breakdance battle en workshops in hoofdstad Colombo met lokale crews.

De drie zijn - met enkele anderen - de harde kern van breakdance crew Cypher Active. Daarnaast hebben ze alle drie eigen bedrijfjes: Ranil is de man achter RawNeal (breakdance), Len heeft Lenart creations (breakdance, fotografie en grafische vormgeving) en Arjuna heeft met een kompaan dansschool Cypher HQ aan de Tramkade in Den Bosch. 

Maar eerst Sri Lanka. Ranil van Peperstraten heeft er zijn wortels, was er vijf keer eerder. Hij kwam tijdens zijn eerdere reizen in contact met jongeren die zijn passie voor breakdance delen. Voor hen wilde hij iets betekenen. Dus organiseerde hij - met anderen uit de Cypher Active-familie - onder meer een groot breakdance-evenement in Eindhoven, om geld in te zamelen. 2.400 euro leverde dat op. Daarvan konden ze onlangs een tweedaags evenement houden in Colombo, Sri Lanka. 

,,We hebben Niek Traa uit Eindhoven over laten komen, een wereldtopper op het gebied van breakdance. Hij gaf er workshops voor Sri Lankaanse breakdancers en was jurylid bij een grote battle, een breakdancewedstrijd met bijna veertig deelnemers. Ook Ranil van Peperstraten, Len van der Pol en Arjuna Vermeulen verzorgden trainingen, workshops en lezingen, onder meer over de hip-hopcultuur waar breakdance uit voortkomt. En ze doneerden veel spullen, kleding voornamelijk. 

Volledig scherm
Liempdenaar Len van der Pol oefent zijn breakdance moves in de straten van Colombo, Sri Lanka. © Len van der Pol

Ranil van Peperstraten: ,,Vergeleken met Nederland staat de breakdance-cultuur in Sri Lanka nog in de kinderenschoenen. Wat wij wilden, is het fundament onder die scene versterken, Sri Lankaanse breakdancers inspireren en motiveren. Gewoon door onze kennis en capaciteiten te delen". De Nederlanders organiseerden de tweedaagse in Colombo met tientallen fanatieke breakdancers uit Sri Lanka. Daar ging een lange voorbereiding aan vooraf en heel wat Skypen

De kloof tussen Nederland en Sri Lanka is groot, vooral als het om inkomen en bestaanszekerheid gaat, weet Len van der Pol inmiddels. ,,Mensen werken er dag en nacht voor wat in onze ogen een hongerloontje is. Wat ik heel bijzonder vond: in onze contacten met breakdancers uit Sri Lanka was er geen kloof. Omdat we dezelfde passie delen. En ook al spraken wij elkaar staal niet, we begrepen elkaar. Zonder woorden. In onze dansen. We voelden ons sterk verbonden met elkaar."

Klik hier voor een filmpje van het evenement in Colombo

Volledig scherm
Sfeerbeeld van een van de activiteiten in Colombo, Sri Lanka © Len van der Pol
Volledig scherm
Ranil van Peperstraten uit Boxtel in de straten van Colombo, Sri Lanka, het land waarin hij is geboren. © Len van der Pol
Volledig scherm
Breakdancefenomeen Niek Traa uit Eindhoven was VIP-gast bij een breakdance-evenement dat onlangs in Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka, op touw is gezet door Ranil van Peperstraten uit Boxtel, Len van der Pol uit Liempde en Arjuna Vermeulen uit Den Bosch. © Len van der Pol