Volledig scherm
Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel heeft komend schooljaar vijf brugklassen. © Domien van der Meijden

Twee van de vier scholen in de Meierij groeien tegen de trend in

MEIERIJ - De laatste jaren zakte het aantal nieuwe leerlingen in het voortgezet onderwijs in de Meierij langzaam. Simpelweg omdat er minder kinderen zijn en dus ook minder kinderen vanuit groep acht van de basisschool komen. Maar voor volgend schooljaar hebben twee van de vier scholen in de regio - het Baanderherencollege in Boxtel en Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel - juist meer leerlingen ingeschreven.

Het Elde College met vestigingen in Schijndel en Gestel en het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel kunnen minder brugklassers verwelkomen.

Gymnasium Beekvliet had vorig jaar maart 132 nieuwe brugklassers. Voor komend schooljaar zijn dat er 143. Het Jacob-Roelandslyceum had vorig jaar 267 aanmeldingen en nu 251. Het Baanderherencollege vmbo kan 184 nieuwe leerlingen verwelkomen (vorig jaar: 160) en het Baanderherencollege Praktijkonderwijs 32 nieuwe scholieren (2017: 27) Het Elde College heeft 430 nieuwe leerlingen ingeschreven, ofwel 351 voor de locatie in Schijndel en 79 in Sint-Michielsgestel. Vorig jaar schreef de school in totaal 463 brugklassers in.

Beekvliet blij

Rector Carla Faassen van Beekvliet is blij met de lichte groei voor haar school. ,,Dit is waar we op gehoopt hadden. We zitten meestal tussen de 120 en 140 brugklassers. Komend schooljaar zijn het er 143. Dat geeft geen problemen in de school, met lokalen of docenten. Elf leerlingen meer dan vorig jaar kunnen we gemakkelijk opvangen, ook al is onze school nu al iets te klein. Maar we gaan een stukje uitbreiden. Als straks de daling die demografen voorspellen verder doorzet en we weer te maken krijgen met minder leerlingen en leegstand van lokalen dan kunnen we een deel van het gebouw dat we niet renoveren afstoten".

Volgens de rector van het Beekvliet zijn de demografische verwachtingen niet in beton gegoten. ,,De provincie stelt die ook wel eens bij. En er zijn altijd variabelen waarmee de verwachtingen geen rekening houden. Bijvoorbeeld: komt er ergens een grote nieuwbouwwijk. Waar wij in ieder geval komend jaar van profiteren is dat we leerlingen uit een flinke regio trekken, ook uit Den Bosch. En daar is nog geen sprake van daling van het aantal kinderen."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement