Volledig scherm
In 1924 werd het proccesiepark aangelegd. In die tijd mochten er geen processies gehouden worden op de openbare weg. Zelfs geen Heilige Bloedprocessie. © Wim Kuipers/BD

Van priester Eligus tot burgemeester Van Helvoort: ruim 700 jaar Boxtel in vogelvlucht

BOXTEL - In het MUBO (Museum Boxtel) werd op zondag de zesde themalezing gegeven uit een reeks van zeven over de geschiedenis van Boxtel. Centraal stonden dit keer personen en gebeurtenissen die belangrijk zijn geweest voor de Boxtelse maatschappij.

Historicus Willem Wittenberg en VVV-gids Ben Ophof namen de ongeveer vijftig aanwezigen mee naar het Boxtel van 1380. Via onder andere het Heilige Bloedwonder, de komst van de pelgrims, de puissant rijke Candidus ten Brink en de vele branden die Boxtel teisterden, kwam Wittenberg uiteindelijk uit bij burgemeester Van Helvoort, die tot 1971 burgemeester was van Boxtel.

Ook recentere gebeurtenissen werden onder de aandacht gebracht zoals de brand in winkelcentrum Oosterhof maar ook de noodlottige woningbrand van 6 november 1962 in de stationsbuurt waarbij zes mensen uit één gezin omkwamen.

Op bevlogen wijze wist van Wittenberg het publiek aan zich te binden. „Voor volgend jaar staat er weer een nieuwe reeks thema-lezingen op het programma” liet secretaris Willem van Vossen tenslotte weten.

Volledig scherm
Ben Ophof. © Wim Kuipers/BD
Volledig scherm
Willem Wittenberg. © Wim Kuipers/BD

Boxtel e.o.