Volledig scherm
Brug Groenendaal in Esch waar betonnen blokken zijn geplaatst om zwaar sluipverkeer te voorkomen. Donderdag komen er ook nog vangrails bij. © Gemeente Haaren

Vangrails moet zwaar verkeer op slechte brug Esch tegen houden

ESCH - De betonblokken voor de brug bij Groenendaal in Esch zijn niet afdoende om het zware verkeer op de versleten tegen te houden. Daarom laat de gemeente Haaren donderdag ook nog vangrails op de kleine brug bevestigen zodat er alleen personenauto’s stapvoets overheen kunnen. 

Iemand verplaatst steeds de betonblokken zodat er toch groter, zwaar verkeer bijvoorbeeld een tractor of vrachtvervoer overheen kan. ,,Dat iemand een hekel heeft aan die maatregel dat snap ik. Maar we willen niet dat de brug instort”, zegt wethouder Eric van den Dungen desgevraagd. Het vermoeden is dat de blokken met een sjofel of heftruck worden verzet. ,,Dat doe je niet zo maar met een trekhaak.” Het is volgens de gemeente te duur om ter plekke te gaan handhaven. ,,Een boa er 24 uur neerzetten is duurder dan de maatregelen”, aldus Van den Dungen.

Volgens de wethouder is een klankbordgroep komende maanden bezig met de verkeersproblematiek in Esch en de mogelijke oplossingen in kaart te brengen. Daarbij worden de gevolgen van het afsluiten van de N65 in 2024/2025. De opknapbeurt voor de brug die geraamd is op zo’n half miljoen euro is daarom uitgesteld. Er wordt nagedacht over een compleet nieuwe brug en alternatieve verkeersroutes. Van den Dungen:,,Een rondweg aanleggen klinkt simpel, maar het dorp is onder meer omringd door natuurgronden en dat maakt het moeilijk."

Voor de komst van de vangrail wordt de brug donderdag van 7.30 tot 16:00 uur afgesloten voor alle verkeer uitgezonderd fietsers en voetgangers.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Boxtel e.o.