Volledig scherm
Varkens in een van de vrachtwagens bij Vion. © Margreet Steendijk

Varkens oververhit in rij voor slachthuis in Boxtel

BOXTEL – Varkens onderweg naar het slachthuis hebben het door de hitte hard te verduren. Uit inspecties bij slachterij Vion in Boxtel bleek dat de temperaturen in sommige vrachtwagens waren opgelopen naar tussen de 35 en de 45 graden.

Het hitteprotocol dat in werking moet treden bij het vervoer van vee boven de 27 graden blijkt nog niet goed te werken, bevestigde voorzitter Henk Bleker van organisatie Vee & Logistiek gisteren op Radio 1.

Margreet Steendijk, hoofdinspecteur van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals, zag woensdag en donderdag bij een inspectie van wagens op weg naar Vion veel varkens met tekenen van hittestress als schuim op de bek, braaksel, bloeddoorlopen ogen en moeite met ademen. Bleker wijt dat aan de lange wachttijden – tot wel een half uur – bij het slachthuis. In de stilstaande wagens kan de temperatuur snel oplopen.

Vion denkt de zaak nu onder controle te hebben. ,,De temperaturen in Boxtel zijn inmiddels lager en de wachttijden van de vrachtwagens zijn teruggebracht tot ongeveer tien minuten”, zegt de directie. Die maakte donderdag al een aantal maatregelen bekend om de pijn voor de varkens te verzachten.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement