Volledig scherm
De afbeelding van Jezus Christus die tot controverse leidde. © Dirk Hardy

Veelbesproken kunstenaar Dirk Hardy winnaar 4e editie Kunstprijs Binnenmaas

BOXTEL - De veelbesproken Boxtelse kunstenaar Dirk Hardy heeft de 4e editie van de Kunstprijs Binnenmaas gewonnen.

De kunstenaar sleepte met zijn fotoserie ‘Clay’ de prijs binnen. Vrijdagmiddag maakte de jury van de Kunstprijs Binnenmaas, bestaande uit Piet Augustijn (oud-conservator hedendaagse kunst Gorcums Museum), John Blaak (hoofdredacteur kunstmagazine Beelden) en Hendrik P. Vandenberg (beeldend kunstenaar in de Hoeksche Waard), de winnaar bekend. Hardy kreeg 1000 euro.

Burgemeester André Borgdorff overhandigde de cheque aan winnaar Dirk Hardy. Dat terwijl Borgdorff de serie van Hardy, die werd geëxposeerd in het gemeentehuis van Binnenmaas, vorige maand nog verbood.

Aanstootgevend
Hardy raakte eerder in opspraak omdat de gemeente Binnenmaas de kunstwerken juist weerde uit het gemeentehuis. De gemeente had 2 onderdelen van het zesluik 'Clay' verboden. Dit waren afbeeldingen van Jezus Christus en Adolf Hitler en zouden te aanstootgevend zijn, aldus de gemeente. Het college moest er aan te pas komen en besloot alsnog om de werken niet terug te hangen. Een D66-raadslid wilde zelfs een extra raadsvergadering aanvragen.

Onder de indruk
De jury was onder de indruk van de getoonde werken in de tentoonstelling en gaf aan het uitermate lastig te vinden om uit zoveel divers werk, van autonoom tot toegepast, een keuze te maken. Uiteindelijk is de keuze op Dirk Hardy gevallen. Een kunstenaar die, in de ogen van de jury, een grote mate van technische vaardigheid koppelt aan een inhoudelijk goed verhaal.

Zijn werk bestaat uit een fotoserie die het resultaat is van een onderzoek naar de relatie tussen beeldcultuur en ideologie. In de woorden van de jury ‘een relatie die eeuwenlang een bepalende rol heeft gespeeld in de wereldgeschiedenis en waarin leiders hebben bewezen zich bewust te zijn van de kracht van het beeld.’

De expositie met werken van alle kunstenaars is nog te bezichtigen tot zaterdag 4 maart 2015 tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement