Volledig scherm
Remko Ehrhardt en Akina Werle © Noor Reigersman

Veganistische pizza voor Remco na afloop van hongerstaking bij Vion

BOXTEL -   Hongerig, moe, maar nog steeds gedreven. Dierenactivist en documentairemaker Remko Ehrhardt (40) uit Cuijk beëindigde zaterdag zijn hongerstaking tegen dierenleed in de vee-industrie, die hij sinds maandag bij de poort van Vion in Boxtel voerde. 

Hij maakte zijn voorgenomen 120 uur vol en nam klokslag elf uur een hap van een banaan die hij van een voorbijganger kreeg. De afgelopen week riepen mensen soms 'spareribs' of 'lekker barbecuevlees' tegen hem en er kwam zelfs iemand die zijn broodje frikandel bij Ehrhardt wilde opeten, maar de positieve reacties overheersten. Ehrhardt kreeg zelfs kaarten uit het hele land die bij Vion werden bezorgd en door een medewerker naar Ehrhardt werden gebracht. ,,En gisteren kwam er een vrouw langs die veel voor het milieu doet, maar ze wil nu ook meer voor dieren gaan doen." 

Dat veel mensen zonder te kijken langsfietsten, trof Ehrhardt eigenlijk nog meer dan de mensen die naar hem riepen.  ,,De mensen die 'spareribs' roepen, voelen zich aangevallen. Dus mijn actie triggert hen wel." En dat gebeurde ook toen een groep jongens commentaar ging leveren op Ehrhardt. ,,Ze noemden mij 'gevaarlijk'. Ik gevaarlijk? Ik voer een vreedzame actie tegen dierenleed. Dat lijkt me bepaald niet gevaarlijk. Ik heb maar niet gereageerd." 

Volledig scherm
Remko Ehrhardt © Noor Reigersman

De derde dag was het zwaarst voor Ehrhardt. ,,Ik voelde me wazig als ik opstond, maar de vierde dag ging het weer beter. Maar ik bleef wel een naar gevoel in mijn buik houden." Ehrhardt zag honderdduizend varkens langskomen, maar liep niet naar de vrachtwagens toe. ,,Dat heb ik vrijdag wel een keer gedaan en dat viel me erg zwaar. Als je dan in hun ogen kijkt, dan wordt het heel persoonlijk." 

Aan het eind van de actie kwamen enkele belangstellenden langs om hun waardering naar Ehrhardt uit te spreken. Onder wie Mirjam Bemelmans uit Boxtel, die hem een oorkonde overhandigde. ,,Die past bij zo'n actie," vond Bemelmans. ,,Fijn om jullie te steunen. Maar ik had gehoopt op zeker dertig mensen." Even ,later arriveerde een vriendin van Ehrhardt om hem naar huis te brengen. ,,Om halfeen is er een pizza besteld. Een veganistische."