Volledig scherm
Het vernieuwde Stationsplein in Boxtel. © Johan van Grinsven

VIDEO: Unaniem lof voor nieuw Stationsplein in Boxtel

BOXTEL - Zoveel mensen, zoveel meningen. Zo is het meestal. Maar niet als het om het vernieuwde Stationsplein in Boxtel gaat. Dat is de afgelopen dagen opgeknapt, in eendrachtige samenwerking tussen vrijwilligers, lokale ondernemers en hun personeel (tegen materiaalkosten) en medewerkers van de gemeente. Daarom kon de klus geklaard worden voor 35.000 euro. Die inspanning wordt gewaardeerd, zo blijkt uit een  steekproef op het plein onder passanten en vaste gebruikers van het plein. 

Volledig scherm
Het vernieuwde Stationsplein in Boxtel. © Johan van Grinsven
Volledig scherm
Het nieuwe Stationsplein in Boxtel. © Johan van Grinsven

André Leermakers staat als chauffeur van de Buurtbus op het plein te wachten op klandizie. ,,Het plein is door het vele groen erg opgeknapt. En wat belangrijk is: het is nu veiliger. Onze klanten kunnen nu via een zebrapad oversteken." Hij geeft het nieuwe Stationsplein een dikke 9.

Lees verder onder de video

,,Het ziet er nu echt veel beter uit", zegt treinpassagier Koen van Emden, die op de valreep probeert zijn trein te halen. Het is hem een 8,5 waard. 

Djena Christ woont sinds anderhalf jaar in Boxtel en gaat regelmatig met de trein. Het oude Stationsplein vond ze echt niks. Dat was amper een 4 waard. Nu oogst het plein een ruime voldoende, een 7. ,,Het is beter, zeker omdat er eerst maar één bank was om op te zitten en nu een heel stel bankjes. Maar het plein mag nog wat meer kleur hebben." 

Kelsey Carey komt vanuit Rotterdam maandag voor het eerst per trein in Boxtel aan. Die opmerking over gebrek aan kleur deelt ze wel. ,,Maar dat zal toch nog wel komen als de planten gaan groeien. Er zijn voldoende zitplekken, een wc, in de kiosk kun je iets te eten kopen. Wat wil je nog meer?" Het Stationsplein is opgeknapt om reizigers een warmer en groener welkom te geven in Boxtel, hart van natuurgebied Het Groene Woud. Dat vindt Kelsey Carey goed gelukt. Haar waardering: 7,5. 

Jan Goossens is een van de veertig vrijwilligers die zich vrijdag en zaterdag in het zweet hebben gewerkt op het plein, waar 300 vierkante meter bestrating is veranderd in bloemperken. Hij komt even op de fiets langsrijden, nagenieten van zijn werk. “De saamhorigheid was groot. Iedereen was enthousiast en trots op zijn werk. Ik had alleen één puntje van kritiek. Overal zijn bankjes bijgeplaatst op het plein, behalve bij de Buurtbushalte voor de horeca tegenover het station. Maar wethouder Herman van Wanrooij heeft beloofd dat daar alsnog een bankje komt. ” Zijn oordeel over het vernieuwde plein: 8,5.

Mart Venrooy werkt in de fietsenstalling op het plein. "Dat was een betonnen en stenen bak, met een fietspad dat zomaar ophield, voor onze deur. Nu is het plein mooi. Ik hoop dat het zo blijft, dat mensen geen rotzooi in de plantenperken gaan gooien.” In zijn ogen is het plein van een magere 5 naar een 9 gegaan.

Peggy van Gerwen werkt in de stationskiosk. "Meer bankjes en prullenbakken, een veilige voetgangersoversteekplaats en vooral het vele groen zijn de belangrijkste verbeteringen. Ik hoor alleen maar positieve reacties." Ze geeft een 9.