Volledig scherm
Voedseltuin Boxtel afgelopen voorjaar. © Johan van Grinsven

Voedseltuin Boxtel oogst veel lof: eerste vrijwilliger stroomt door naar vaste baan

BOXTEL - Het eerste half jaar van Voedseltuin Boxtel is boven verwachting verlopen, zegt grondlegger Theodoor van Leeuwen (69) uit Boxtel. Dankzij het mooie weer en het buffelen van de medewerkers was de oogst ruimer dan verwacht. 

Een greep uit die rijke oogst: 1.200 kroppen gewone sla, 100 kratten tuinbonen, 2.500 stuks zomerprei, 30 kratten radijsjes, 1.000 stuks boerenkool, 2.000 koolrabi en 2.700 rode bieten.

Daarmee maakte de Voedseltuin zijn eerste doelstelling waar: iedere week verse groenten leveren aan de Voedselbank voor Boxtel en omgeving. Toch is Van Leeuwen niet helemaal tevreden. ,,In het begin plantten we te veel van hetzelfde aan. Dan kreeg de Voedselbank bijvoorbeeld de hele week Chinese kool of andijvie. We willen nu meer variatie." 

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Amanda van Oudheusden © Roel van der Aa
Quote

Iedereen heeft recht op verse groenten, of je nu rijk of arm bent.

Amanda van Oudheusden (20), stagiaire Helicon

Tot nu toe teelden de vrijwillige tuinders op één perceel van zo'n 2.500 vierkante meter op De Kleine Aarde. Een tweede lap grond, van zo'n 3.000 vierkante meter, wordt er momenteel bijgetrokken. Dat moet bijdragen aan een meer gevarieerdere aanvoer naar de Voedselbank.

Steuntje in de rug

Naast die verse stroom groenten voor arme gezinnen in de regio dient de tuin nog een tweede belang: mensen met 'een afstand tot de arbeidsmarkt' een steuntje in de rug geven. Het zijn mensen met een beperking, cliënten van de Voedselbank, mensen die al een tijd thuis zitten en maar geen werk kunnen vinden en vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Ook op dit vlak is een succesje geboekt: de eerste vrijwilliger is doorgestroomd naar een vaste baan. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Theodoor van Leeuwen © Roel van der Aa
Quote

Mensen die het plezier in hun leven verloren hadden, bloeien weer op.

Theodoor van Leeuwen, initiatiefnemer Voedseltuin Boxtel en tuinbaas

Jong en oud, man of vrouw; iedereen werkt hard op de tuin. Maar er wordt ook veel gekletst en gelachen. Van Leeuwen geeft als tuinbaas waar nodig aanwijzingen, doorgaans verpakt in geestigheid. En hij akkert mee. ,,Ik wist voordien niks van tuinieren. Ik wilde alleen de tuin opstarten, zoals ik in Den Bosch heb gedaan en die daarna overgeven aan enkele vaste vrijwilligers. Maar ik ben verknocht geraakt aan de mensen, deze plek, het werk." 

De vrijwilligers waarderen hun tuinbaas. Zodanig dat ze hem hebben voorgedragen voor de verkiezing van Brabander van het jaar van Omroep Brabant. Van Leeuwen zit bij de tien genomineerden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Mahdi Kori © Johan van Grinsven
Quote

Ik leer hier veel nieuwe Nederland­se woorden

Mahdi Kori, vrijwilliger en vluchteling uit Soedan

Documentaire

Alles wat er groeit en bloeit op de tuin - letterlijk en figuurlijk - trekt steeds meer belangstelling. Zo is de tuin onder meer ontdekt als uitje - een ochtend meewerken - voor teambuilding. En ook sponsoren dragen hun steentje bij, in geld en natura. Dat is nodig, want de tuin heeft ieder jaar zo'n 7.000 euro aan kosten, onder meer om jonge plantjes te kunnen kopen. Verder is een goede samenwerking met onderwijsinstellingen opgebouwd, wat de tuin rijp maakte als erkend stagebedrijf. En dan is er nog een documentairemaker die zich bij Van Leeuwen heeft gemeld. Hij is gefascineerd geraakt door de melange aan mensen en hun eendrachtige samenwerking voor een goed doel en wil daar volgend jaar een film over maken. 

Een groot verhaal over Voedseltuin Boxtel staat in de editie Meierij van het Brabants Dagblad van zaterdag 11 november.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement