Volledig scherm
Een bekroonde kleine barmsijs. © Hettie van der Ven

Vogelvreugd viert tachtigste verjaardag met Boxtelse kampioenschappen

BOXTEL - Met de organisatie van de Boxtelse kampioenschappen vierde vogelvereniging Vogelvreugd in Boxtel zaterdag (en ook zondag nog) haar tachtigjarig jubileum. Uit de 207 tentoongestelde vogels werd een parkiet met een grote gele kuif door drie keurmeesters gekroond tot Boxtels' kampioen.

De wedstrijd en de daaraan gekoppelde tentoonstelling vormen het gezamenlijk jaarlijks hoogtepunt van de vier vogelverenigingen die de gemeente Boxtel rijk is. Niet geheel toevallig was de organisatie van het evenement dit jaar in handen van 'Vogelvreugd', die daarmee haar jubileum extra luister bijzette.

In het pand van de postduivenvereniging aan de Molenwijkseweg konden alle kleurrijke, nadrukkelijk van zich laten horende exemplaren worden bewonderd. ,,Kijk, dit is de grote kampioen", vertelt clubsecretaris Hans van Esch (61) enthousiast. Voorzichtig tilt hij het kooitje op waarin de winnende parkiet statig rondkijkt. ,,Wat dit exemplaar tot kampioen maakt? Het is de houding en de compleetheid. Er mag geen teentje of staartpin ontbreken. En de vlekjes in de nek moeten allemaal gelijk van vorm zijn."

Henk van Schijndel uit Boxtel is met zijn 68 jaar zeker niet het oudste lid van Vogelvreugd, maar wel een beetje de nestor. ,,Ik ben al 48 jaar bestuurslid en ook al lang tentoonstellingssecretaris. Ieder jaar weer leef ik naar dit weekend toe. Zelf heb ik op dit moment ruim zestig vogels die zijn ondergebracht in woonzorgcentrum Simeonshof, zodat meer mensen er van kunnen genieten."

Volledig scherm
Vele kleurrijke exemplaren bij de Boxtelse kampioenschappen.
Volledig scherm
De Boxtels kampioen. © Hettie van der Ven

Boxtel e.o.