Volledig scherm
Ron Lodewijks (rechts) met zijn kleinkinderen op de bank, links directeur Jan Baan van Brabants Landschap. © Rene van der Lee/BD

'Waakhond van het Brabantse erf' heeft nu zijn eigen bankje

BOXTEL - De 'waakhond van het Brabantse erf'. Die titel plakte Brabants Landschap-directeur Jan Baan vanmiddag op de vorig jaar gestopte journalist Ron Lodewijks.

Baan sprak zijn woorden bij de onthulling van het Ron Lodewijks-bankje in natuurgebied Dommelbimd in Boxtel, de woonplaats van Lodewijks. Dat bankje was hem vorig jaar door het Brabants Landschap toegezegd toen hij afscheid nam bij het Brabants Dagblad.
"De kritische verhalen die Ron schreef zijn medebepalend geweest voor hoe natuur en landschap in Brabant er nu bij liggen", zei Baan. "Het was duidelijk dat hij veel affiniteit had met natuur en milieu, maar hij bleef toch zijn eigen onafhankelijke rol opeisen."

BMF
Na zijn afscheid werd Lodewijks voorzitter van de Brabantse Milieu Federatie. ,,Een volstrekt logische stap", aldus Baan. Voordat hij met vrouw en kleinkinderen op het bankje neerstreek, zei Lodewijks zelf nog dat 'samenwerking aan het groene front essentieel is om de economie in toom te houden'. De journalist stelde trots te zijn dat zijn bankje een plek heeft gekregen in 'het meest bijzonder natuurontwikkelingsgebiedje van Nederland'.

Boxtel e.o.