Volledig scherm
Een stalletje met van alles langs de Schijndelseweg in Gemonde. © Rebecca van de Kar

Winkeltje spelen voor volwassenen: op stalletjesjacht langs de weg

BOXTEL/GEMONDE/ESCH - De kraampjes langs de weg: we kennen ze allemaal. Rond deze tijd van het jaar barst het ervan. Maar neemt u ook wel eens de tijd om er te winkelen? Het Brabants Dagblad ging voor u op stalletjesjacht.

Volledig scherm
Rian Legius bij haar 'pompoenenwinkel' aan de Schijndelsedijk in Boxtel. © Rebecca Van De Kar

Op een geruit kleedje langs de Schijndelsedijk in Gemonde staat de kleurrijke tuinoogst van familie Van Santvoort uitgestald. Wie er spontaan wil shoppen, moet wel flink op de rem trappen: het kraampje ligt langs de N618. Met 80 kilometer per uur rijd je er zo voorbij. Toch weten de klanten Van Santvoort te vinden, vertelt ze in haar moestuin. ,,Ik maak er graag iets creatiefs van. Poppetjes van uitgeholde pompoenen, herfstkransen met kleine kalebasjes; zo onderscheid ik me van de rest."

Volledig scherm
Chrysanten en huisgemaakte jam in de Dorpsstraat in Esch. © Rebecca van de Kar

Een jaar lang soep
De rest, dat zijn de buren, verderop langs de Schijndelsedijk in Boxtel. Hier drijft de zaak vooral op één kurk: pompoenen en nog eens pompoenen. Meer dan duizend heeft ze er, vertelt vrouw des huizes Rian Legius. Allemaal uit eigen tuin én helemaal biologisch. Legius heeft net twee klanten aan haar kraam staan. Karel en Joosje Bierlaagh uit Best rekenen drie pompoenen af en wat verse muskaatnoten. De rekening: een tientje contant. ,,Maar deze jongen weegt dan ook tien kilo", zegt hij gebarend naar de enorme pompoen in zijn armen. ,,Daar kunnen we voor een jaar soep van maken." 

Om de enkele dag
Sommige klanten gaan juist heel gericht op kraambezoek. Zoals Joke uit Esch, die net aan komt rijden bij een stalletje aan de Dorpsstraat in haar woonplaats. Ze koopt een bloemenkrans van chrysanten. De klinkende muntjes verdwijnen netjes in een paars tupperwarebakje dat op het tafeltje staat. Meestal houdt men zich keurig aan de kraampjes-etiquette, al hoorde Joke vorige week van de verkoopster dat er was gejat. Het blijft een kwestie van vertrouwen.

Volledig scherm
© Rebecca Van De Kar
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Boxtel e.o.