Volledig scherm
Jongeren moeten zich uitkleden bij het azc in Overloon. © SK-Media

15 jonge asielzoekers uit azc Overloon geëvacueerd om ‘chemische lucht’

OVERLOON-  Een vieze, doordringende chemische lucht. Die roken jonge asielzoekers deze vrijdag in hun woonverblijf. Brandweer, politie, GGD en ambulances spoedden zich naar de Stevensbeekseweg nadat er alarm was geslagen. Inmiddels is een groep van 15 alleenstaande, minderjarige asielzoekers uit de speciale opvang van het AZC geëvacueerd. Zij zijn overgebracht naar het reguliere asielzoekerscentrum op het terrein. 

Volledig scherm
En nog een ambulance arriveert bij het azc in Overloon. © SK-Media

De jongeren sloegen zelf alarm, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan voor de Opvang van Asielzoekers Brabant weten. De jongeren die uit hun woonverblijven kwamen, moesten volgens getuigen buiten hun kleren uittrekken en kregen een isolatiedeken om. ,,Alle jongeren zijn onderzocht door de GGD. Niemand lijkt gewond en de situatie lijkt mee te vallen’’, zegt de woordvoerder. 

Wat er aan de hand is, moet nog blijken. Brandweer en GGD doen daarnaar onderzoek. Tot nu toe is niemand met een van de vele ambulances die op het terrein zijn gearriveerd naar het ziekenhuis vervoerd. De oorsprong van de chemische lucht is nog niet ontdekt. 

Andere bewoners naar school

In de speciale ruimte voor amv's (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) wonen 35 jongeren. ,,De andere jongeren zijn vandaag naar school dus die hebben geen klachten. We vangen die jongeren op als ze terugkomen en zorgen dat ze niet terug gaan naar hun eigen gebouw.’’

De vraag is of zij vandaag naar hun eigen woonruimte kunnen terugkeren. ,,Dat hangt af van het oordeel van de brandweer en of hun woningen weer worden vrijgegeven. Daarvoor moet alles weer veilig zijn.’’

  1. Stormachtige carnaval met zware windstoten, meerdere optochten gaan niet door

    Stormachti­ge carnaval met zware windstoten, meerdere optochten gaan niet door

    Harde windstoten en regen teisteren dit jaar carnaval. Vooral zondag wordt het hondenweer, voorspelt Weeronline. ,,Carnavalsvierders moeten dit weekend rekening houden met forse windstoten en ook regent het langdurig en hard.” Het KNMI heeft voor zondag code geel afgekondigd in het zuiden. ,,Het is de vraag of de praalwagens de harde wind aankunnen”, zegt weervrouw Diana Woei van Weerplaza. Na het weekend wordt het iets beter.