Volledig scherm
Op 15 juli 1996 stortte een Belgische militaire Hercules neer op Eindhoven Airport. © Politie

20 jaar na de Herculesramp in Eindhoven: speciale bijlage op 15 juli

EINDHOVEN - Net na zes uur stortte twintig jaar geleden op 15 juli een Belgische militaire Hercules neer op Eindhoven Airport. Het tragische ongeluk bleek een ramp toen een halfuur later de brandweer ontdekte dat er niet vier maar 41 mensen in het toestel zaten. Slechts zeven van hen zouden het overleven.

De ramp had een lange nasleep. Vele onderzoeken moesten uitwijzen wat er (allemaal) fout was gegaan en dat bleek uiteindelijk een lange waslijst. De Nederlandse rampbestrijding is sindsdien geheel anders ingericht.

Voor de slachtoffers en de nabestaanden was, en is, het leed groot. Niet in de laatste plaats omdat het duidelijk is dat het aantal slachtoffers beduidend minder had kunnen zijn.Dat legde weer een grote psychische druk op de hulpverleners die in de korte tijd hebben gedaan wat ze konden, maar eenvoudig niet wisten dat er zoveel mensen in het laadruim zaten. Politie, brandweer en ambulancepersoneel draagt die last tot op de dag van vandaag met zich mee.

De ramp wordt vrijdag herdacht met een bijeenkomst op het vliegveld, waar een monument aan de slachtoffers herinnert. Ook wordt een nieuw herdenkingsteken onthuld bij het Eindhovense Stadhuis.

Het Brabants Dagblad blikt zaterdag 16 juli uitgebreid terug op die dag en sprak met betrokkenen waaronder een van de overlevenden en hulpverleners.

Op 15 juli 1996 kwamen 34 militairen kwamen om het leven tijdens de Herculesramp op vliegbasis Eindhoven. In 2006 was het 10 jaar geleden dat de ramp zich voltrok. EDtv filmde tijdens de emotionele herdenking. Lees meer op ed.nl http://tinyurl.com/6xluunr video: Ruud Ritzen