Volledig scherm
Op het industrieterrein aan de Koekoeksedijk was maandag een grote politieactie. © Hessel de Ree

200 kilo cocaïne tussen lading vis in Zevenbergen, gevonden bij arrestatie met machtsvertoon

ZEVENBERGEN - Bij de politieactie in Zevenbergen is maandag 200 kilo cocaïne gevonden tussen een lading vis. Dat meldt de politie vrijdag. De drugs zaten verstopt in een container met blikken vis uit Ecuador. De Zeehavenpolitie en douane in Rotterdam denken met de actie een criminele organisatie te hebben opgerold die coke smokkelde vanuit Zuid-Amerika naar de Rotterdamse haven.

Bij de actie op een industrieterrein aan de Koekoeksedijk werden vier mannen aangehouden. Een zwaar bewapend arrestatieteam en enkele douanemedewerkers rekenden de verdachten in. Een van de verdachten was de chauffeur van de truck. De lading zat in een container. Die was in juni vanuit Ecuador aangekomen in de haven van Rotterdam.

De actie was was onderdeel van een groot onderzoek naar een criminele organisatie die vanuit Zuid-Amerika cocaïne in containers naar de Rotterdamse haven smokkelde. De politie denkt met de aanhouding van in totaal zeven mannen de criminele organisatie te hebben opgerold.

De actie in Zevenbergen was aan het begin van de middag. Vrijwel gelijktijdig werden in twee bedrijfspanden en vier woningen in Rotterdam-Zuid en Ridderkerk invallen gedaan. In een van de bedrijfspanden werd een vijfde man aangehouden en de zesde man werd woensdag opgepakt. De zevende verdachte, een 34-jarige man uit Rotterdam, was gevlucht naar Bulgarije, maar hij is inmiddels ook aangehouden.

De zeven verdachten zijn tussen de 22 en 59 jaar en komen uit Rotterdam, de gemeente Binnenmaas of hebben geen vaste woon- of verblijfplaats.

Een medewerker van een Rotterdams transport- en expeditiebedrijf bleek een cruciale rol te hebben. De cocaïne werd namelijk bij ladingen in containers gestopt van bonafide afnemers, bedrijven die reguliere handel drijven. De medewerker speelde informatie door aan de criminele organisatie die de drugs invoerde. Hij kon het regelen dat de containers vanaf de haventerminals vervoerd werden en dat onderweg de drugs uit de containers werden gehaald. In enkele gevallen werden de drugs op een bedrijventerrein in Moerdijk leeggehaald.