Volledig scherm
© Thinkstock

225 kilometer asfalt erbij in West-Brabant; Tilburg koploper geasfalteerde wegen

TILBURG – In tien jaar tijd is de hoeveelheid asfalt in West-Brabant met 225 kilometer toegenomen. In Tilburg en Breda liggen de meeste geasfalteerde wegen van Brabant: respectievelijk 1.019 en 1.016 kilometer. Rotterdam is de gemeente met het meeste asfalt van heel Nederland: 2.100 kilometer.

Ook in Breda en Steenbergen kwamen er wegen bij, respectievelijk 40 en 36 kilometer. In Etten-Leur daalde juist de hoeveelheid asfalt in tien jaar met 6 kilometer. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2007 verdween in Etten-Leur 9 kilometer asfalt. Daarna groeide het aantal wegen weer. Bij de gemeente Etten-Leur is niet duidelijk waarom er dat jaar zoveel kilometers asfalt verdwenen. Volgens een woordvoerder zou een mogelijke verklaring een andere manier van meten kunnen zijn. "Bijvoorbeeld het dubbel tellen van een kruispunt." Andere mogelijkheid is dat asfalt is vervangen door klinkers.

De gemeenten met het minste asfalt zijn Vlieland (30 kilometer) en Schiermonikoog (35 kilometer). In West-Brabant liggen de minste wegen in de gemeenten Geertruidenberg en Baarle-Nassau. Hier ligt respectievelijk 161 en 169 kilometer asfalt.

Wegen naar oppervlakte

Gekeken naar de asfaltdichtheid, oftewel het gemiddeld aantal kilometer aan wegen per vierkante kilometer, valt vooral de gemeente Leiden op. In de Zuid-Hollandse gemeente ligt gemiddeld zo'n 15 kilometer asfalt per vierkante kilometer. In Noord-Brabant liggen de meeste asfaltwegen per vierkante kilometer in Eindhoven (11,4). In Breda ligt 7,9 kilometer aan wegen per vierkante kilometer. In Tholen ligt met 2,1 kilometer het minste asfalt per vierkante kilometer. Baarle-Nassau volgt met 2,2 kilometer. Het landelijke gemiddelde ligt op 3,3 kilometer asfalt per vierkante kilometer.