Harmonie ODIO in dorpshuis 't Zijl in Vinkel. Foto Roel van der Aa
Volledig scherm
Harmonie ODIO in dorpshuis 't Zijl in Vinkel. Foto Roel van der Aa © Roel van der Aa

400 Harmonieën en fanfares keren zich tegen cultuurbezuiniging provincie

DEN BOSCH - Bijna 400 harmonieën en fanfares, vertegenwoordigd in de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) keren zich tegen de plannen van de provincie Brabant. De bond roept het provinciebestuur op om de voorgenomen stappen en bezuinigen op cultuur te heroverwegen.

,,Met een jaarlijkse extra provinciale subsidie van 40.000 euro konden we ongelooflijk veel betekenen voor onze achterban. Er zijn na overleg meer dan 30 projecten opgestart over de periode 2016-2020. Omdat veranderingen nu eenmaal tijd en geduld vragen zijn de druiven des te zuurder om te moeten vernemen dat de provincie naar alle waarschijnlijkheid een streep gaat zetten door deze vorm van steun aan het culturele leven in Brabant", schrijft een ‘bezorgde en teleurgestelde’ Joop van de Meulenreek, voorzitter van de BBM. 

De voorzitter wijst er ook op dat diverse muzikale samenwerkingen met onder meer philharmonie zuid bedreigd worden. Hij vreest verdere verschraling van de amateurmuziek en dans in Brabant. BBM behartigt de belangen van Harmonie-, Fanfare-, en showorkesten, majorette en twirlverenigingen met in totaal 25.000 amateurs. Mede dankzij een intensieve samenwerking met de gedeputeerde voor cultuur van Noord Brabant is de positie van de bond voor muziekverenigingen laatste jaren sterk verbeterd.