Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Thinkstock

70 procent overleeft blikseminslag: dit doet het met je lichaam

OSSENDRECHT - Wie geraakt wordt door een bliksemschicht, krijgt een flinke klap te verduren. Maar het menselijk lichaam is sterk, zegt brandwondenarts Jan Dokter naar aanleiding van het ongeluk in Ossendrecht van woensdagochtend. Daar raakte één militair in opleiding zwaargewond, en dertien klasgenoten lichtgewond. Gemiddeld kan zeventig procent van de slachtoffers de klap van een blikseminslag navertellen. 

Een bijzondere ‘tatoeage’, die zelf lijkt op een vertakkende bliksemschicht. Dat is het meest opvallende dat mensen overhouden na een blikseminslag. Het zijn verbrande bloed- en haarvaatjes. Een heftig gezicht, maar zeker niet gevaarlijk. Na een paar dagen trekken ze weer weg. 

 1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

  Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.
 2. De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?
  PREMIUM

  De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?

  TILBURG - Tilburg is het epicentrum van de synthetische drugsproductie in Nederland. In de stad wonen genoeg mannen die het vuile werk willen opknappen. Maar wat voor mannen zijn dat, die met hun kop boven pruttelende en dampende ketels gaan hangen om speed en xtc te maken? Schatrijk worden ze er niet van en er zijn al genoeg ongelukken gebeurd om te weten dat het werk niet van gevaar ontbloot is: wie doet dat? Voor zijn afstudeerscriptie aan de Politieacademie ging de Tilburgse agent Teun op zoek naar het antwoord.